SOM åker till Brighton!

AAO
SOM åker för andra året i rad till UK. Som förra året är vi en del av projektet ÅÄÖ… Sounds Swedish som samlar SOM, Sensus, Talentcoach och Westside Music kring en egen scen på The Great Escape. Från SOM åker även ett antal medlemsbolag för att träffa engelsk musikbransch.

Festivalen The Great Escape går av stapeln i Brighton i mitten av maj och är en av Europas viktigaste mötesplatser för musikbranschen. Här möts branschen för att ta del av morgondagens mest spännande akter. I år är ett flertal svenska band och artister bokade till festivalen.

– Maj i Brighton, många bra band, spela rock och förhoppningsvis träffa nya rockpartners. Vi är glada över att ta vår blandning av indie, punk och skandinaviska skrikande gitarrer till Storbritannien för första gången, säger Canan Rosén som spelar i bandet DULL.

Förutom DULL (indie/punk/rock) från Stockholm är nu även brödraduon Dimpker Brothers (americana) från Hulta, artisten Nathan Aeli (drone/industrial/trip-hop/art pop) från Göteborg, samt bandet Sötnos (pop/grunge) från Stockholm bokade till festivalen. Artisterna kommer att genomföra flera spelningar under festivalen, varav en på scenen ÅÄÖ… Sounds Swedish.

ÅÄÖ… Sounds Swedish är en mötesplats som lyfter fram svensk musik i internationella sammanhang. Här får festivalbesökarna möjlighet att uppleva livekonserter i en spännande blandning av genrer och även möta artisterna bakom musiken. Bakom initiativet står Talentcoach, Sensus studieförbund, Westside Music Sweden, ALOADED och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Vid årets genomförande i Brighton bjuder organisationerna även in till ett mingel under torsdagskvällen likt tidigare år.

– Genom satsningen får svenska band och artister chansen att stå på en internationell scen, knyta nya kontakter, få en fördjupad förståelse för andra länders musikliv samt bredda sin publik. I samtal och workshops får akterna även stöd i det förberedande arbetet i syfte att få så bra genomslagskraft som möjligt och kunna arbeta strategiskt i det de vill uppnå, säger Linnéa Jonsson på Sensus studieförbund.

Det finns ett stort intresse för svensk musik i årets upplaga av The Great Escape. Förutom scenen ÅÄÖ… Sounds Swedish är flera svenska band och artister bokade till festivalen så som Girlscout, Hannes, Deki Alem och 7ebra för att nämna några.

Presskontakt:
Sara Westerberg
sara@talentcoach.se
070-3778739

Mer information och länkar:

ÅÄÖ… Sounds Swedish
Facebook: www.facebook.com/aaosoundsswedish
Instagram: www.instagram.com/aaosoundsswedish/
Spotify-lista: www.open.spotify.com/playlist/3XqTxHgAvivZkOeN4TUGxt?si=8a48f00550d740b0

Artister

 • Dimpker Brothers består av bröderna Martin och Adam Dimpker från skogarna i Hulta By i Småland som ansluter sig till en tradition som har djupa rötter i den amerikanska musiken. Två bröder som sjunger tillsammans och skapar en magisk syntes.

  Bröderna har nyligen kommit tillbaka till Sverige efter att ha turnerat i USA och arbetar för närvarande med uppföljningen till deras debutalbum ”Deathless” som släpptes 2022.
  www.open.spotify.com/album/1Q9owipPBhsjOG66KwKtsX?si=EbUYz0tqQTS7hyy_UFoHyQ

 • DULL är indie/punk/noise-rockers från Stockholm, som släppte sin debut LP i februari på Startracks Records. Startracks har ett track record av stor framgång med sina band och DULL kommer inte att vara något undantag. DULL är för fans av Pretty girls make graves, Sonic Youth och Bully. Med två skrikande gitarrer, dubbla lead-sångare Canan och Louise frontar bandet med självförtroende och kraft sällan skådat.

  Kvartetten från Stockholm är inga främlingar på den svenska rock- och punkscenen med medlemmar från bland annat Twin Pigs, Tiger Bell och Dead Vibrations. Under våren 2023 kommer de att turnera runt i Sverige tills de sätter kurs mot Brighton! Därefter väntar, ja ja, förmodligen resten av världen. Kom och njut av DULL musik.
  www.instagram.com/dullmusic

 • Nathan Aeli är en Göteborgsbaserad multikonstnär, grafisk designer och läskfanatiker som älskar konstnärliga skräckfilmer. ”Swan Exit Dive Soundtrack” producerades och spelades in av konstnären tillsammans med Anders Lagerfors på Nacksving Studios i Göteborg, Sverige.
  www.nathanaeli.com
 • Sötnos är indie/grunge-duon från Stockholm bestående av producenterna Albin Eidhagen och Tore Bojsten. De två gullegrisarna må verka harmlösa men med en kärlek för 90-talet, distade gitarrer och filterlösa texter har de snabbt blivit ett namn på indieheads tungor.

  Debutalbumet ”Care About Nothing” är ett resultat av extravagant befrielse. Duon experimenterar med olika stilar och uttryck – finstämd sång och akustisk gitarr varvas med skrik-rap och trummaskiner. Sötnos är lika nostalgiska som aktuella, de har jämförts med såväl The Hives som Elliot Smith men texterna är samhällskommenterande och satiriska.
  www.linktr.ee/__sotnos__


ÅÄÖ… Sounds Swedish
är en mötesplats kring svensk musik i internationella sammanhang. Genom satsningen får svenska band och artister chansen att stå på en internationell scen, möjlighet att knyta nya kontakter, en fördjupad förståelse för andra länders musikliv, samt bredda sin publik. I samtal och workshops får akterna även stöd i det förberedande arbetet i syfte att få så bra genomslagskraft som möjligt och kunna arbeta strategiskt i det de vill uppnå.

Bakom initiativet står:

 • Talentcoach ger artister, producenter, låtskrivare, entreprenörer och kreatörer inom musikbranschen verktygen att bygga en hållbar karriär inom musiken. Talentcoach är arrangör av Baltic Sessions, en showcase festival och branschevenemang på Sveriges sydöstra kust.
 • Westside Music Sweden är ett bolag som arbetar med musikbolag och artister från Västra Götaland. Westside gör även den internationella klubbfestivalen och musikkonferensen Viva Sounds under första helgen i december, i Göteborg.
 • Sensus är ett studieförbund som stöttar band, musikgrupper, studiokollektiv, arrangörer och föreningar i deras lärande och utveckling. Studieförbunden är tillsammans erkända som en viktig del av Sveriges framgång i den globala musikindustrin – genom att tillhandahålla repetitions- och inspelningsstudior, kurser, coachning och livekonserter.
 • SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) samlar mer än 320 oberoende skivbolag i Sverige och har arrangerat Manifestgalan årligen sedan 2003. Föreningen anordnar även workshops och paneler med koppling till independent verksamhet och musikbranschen.
 • ALOADED är ett svenskt 100% oberoende distributionsföretag som skapats av och för den oberoende musikbranschen. Förutom digital distribution erbjuder de även fysisk produktion och distribution, playlist pitching, promotion, sync, merch produktion och distribution on demand samt publicering.

Relaterade länkar