Manifestgalan 2015 – Årets vinnare

IMG_6328

Årets Manifestgala är härmed över och vi vill passa på att tacka alla som varit med och gjort det möjligt.

Manifestgruppen, jurymedlemmar, artisterna, våra samarbetspartners, skivbolagen och våra besökare.

Spotifylista med vinnare: https://open.spotify.com/artist/3IIzsrwSb1BZDyDgjgTdj0
Härunder följer listan över årets vinnare samt motiveringen bakom.

Manifest och SKAPs pris för årets kompositör
Istället för en motivering har vi lånat en haikudikt av Gunnel Vallquist för att beskriva vinnarens musik:
Orkanen nalkas.
Fly inte. Stanna.
Ditt skydd: i stormens öga.
Vinnaren av Manifest och SKAPs pris för årets kompositör är:

Alice Boman – EP II / Skisser (Adrian Recordings)

Manifest och SKAPs pris för årets textförfattare
Med sina sinnesvidgande och sagolika texter färglägger vinnaren den gråa vardagen. Hen får oss att förstå att livet är mycket större och vackrare än vad man vid en första anblick tror.
Vinnaren av Manifest och SKAPs pris för årets textförfattare är:

Anna Ahnlund – Omnejd (Havtorn Records)

Punk
Med glimrande melodier som vapen och bitande texter som ammunition, gör årets vinnare en träffsäker albumdebut. I ett samhälle där varenda slant räknas, levererar de klassisk punkrock med både hjärta och hjärna. Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är:

Gamla Pengar – Här kommer kriget (Beat Butchers)

Barnmusik
Poetiska funderingar som tar barns tankar om alternativa liv på allvar.
Till stämningsfulla, svängiga och jazziga toner utforskar vi de fantastiska världar som skulle kunna vara våra!
Vinnaren i årets Barnmusik är:

Nina Persson och Martin Östergren – Musiken från filmen: Tänk om…(LEE Film)

Hårdrock
Det finns inga genvägar till storhet, det vet detta vinnarband. Därför har de tagit senvägar för att ge samtiden en chans att hinna ikapp. I kalenderdagar räknat har det gått nitton år, men musikaliskt överbryggar de alla avstånd – inte minst genom de tusentals band som har studerat deras skivor som om de vore sprängskisser. Årets hårdrock/metal är:

At the Gates – At war with reality (Century Media Records)

Dans
Vinnaren i Årets dans har med sin bestående mystik och musikaliska estetik visat både hängivenhet och fokus i en berättelse genom ljus och mörker. En akt som genom sitt uttryck låter publiken följa med på ett äventyr i ett ständigt expanderande landskap. Vinnaren i Årets dans är:
Shxcxchcxsh – Linear S Decoded (Avian)

Synt
För att med ett album fyllt till kängskaftet med uppskruvat tempo och smattrande basgångar, som kastar lyssnaren ut på en åktur med hög energifaktor, ironiska blinkningar åt klichéer fast med en originell twist, går årets pris i kategorin synt till:

Wulfband – Wulfband (Progress Productions)

Dansband
Med en förmåga att utnyttja hela den musikaliska bredd som finns i både nutid och dåtid har årets vinnare i kategorin dansband skapat ett album som ger många igenkännande leenden, men man har också tillfört eget musikaliskt skapande som visar på den otroliga musikalitet som finns i det här bandet. Årets dansbandsplatta är:

Casanovas – Hon ska bli min (Atenzia Records)

Pop
Vi har nyfiket följt det här musikaliska projektet ända sedan tiden då det mest handlade om att skapa sjukt snygga remixer av andras låtar. Glädjande nog är det helt egna debutalbumet precis så dimmigt elektroniskt och suggestivt lager på lager-nyanserat som vi hoppats på. Vinnare av årets pop är:
Bam Spacey – 1998 (Luxury)

Visa
För en sällsynt lyckad kombination av snabbfästande melodier, en luftigt lyhörd produktion och texter som är fulla med politik, men aldrig tappar bort poesin. Årets visa går till:

Stefan Sundström – Nu var det 2014 (Rödtjut förlag)

Hiphop
2014 var ett bra år för kommersiell hiphop men det finns alltid otroligt mycket bra svensk hiphop som tvingas stå i skuggan av mainstream, och Stockholm. Med varierade flyt, avancerade och välartikulerade rimscheman lyckas årets vinnare berätta sin historia utan att någonsin tumma på hjärta och hjärna. Det är inte lätt att vara en MC. Men i år är Manifest-vinnaren verkligen en lyricist av rang. Vinnare av Manifest hiphopkategori 2015 är Parham med sitt album Pojk!

Parham – Pojk (SwingKids)

Rock
Med låtsnickeri av högsta klass, en härlig känsla för melodier och med en kärleksfull tillbakablick tar dom oss på en resa genom powerpop och punkrock utan att låta som ett retroband. Powerpop som det borde låta på 2000-talet. Årets vinnare i kategorin bästa rock är Impo & the Tents

Impo & the Tents – Peek After a Poke (Alien Snatch)

Jazz

För en effektiv och lyckosam förening av skenbart disparata uttryck: det noterade med det fritt improviserade, det lekfulla med det sofistikerade, det traditionsbundna med det experimenterande. Allt utfört i en fin avvägning mellan smakfullhet och oblyg fräckhet, vilket sammantaget visar prov på ett moget och spännande konstnärskap. Årets jazzplatta är:

Cecilia Persson – Open Rein (HOOB records)

Singer/songwriter
En skiva med makalösa låtar som på samma gång låter såväl trevande som självklara. Som i sin ursprungliga form skrotades eftersom det lät för bra, och i stället spelades in på kassett. Lo-fi på riktigt. Independent på riktigt. Singer-songwriter på riktigt. Låt inte det faktum att han kommer från Borås hindra er att upptäcka 2014 års bäst bevarade Americana-hemlighet – det här är nämligen knappast musik du hittar på postorder.
Manifestgalans singer/songwriter-pris går i år till:

Rambling Nicholas Heron – Freetown Hwy (Rambling Nicholas Heron)

Årets Live
Med ett brinnande engagemang och med en stenhård agitatorisk punkanda har hon förvandlat sina konserter till politiska och queerfeministiska väckelsemöten.
Svensk musik och livemusik har kanske haft sitt bästa år hittills, men den som under 2014 klarast lyste upp livehimlen alla kategorier var – Silvana Imam.

Silvana Imam (RMH/Playground Music)

Årets Musikvideo
De svepande skuggorna och den mystiska stämningen gör den vinnande videon oförutsägbar på ett kreativt och lekfullt sätt. Från något som verkade mardrömslikt blir istället ljus och full av lek som kan få dem mest jordade vuxna att längta tillbaka till barndomen.
Vinnaren av 2014 års bästa musikvideo är:

Per Störby Jutbring – Dance of the Diaper Fairy (Hoob Records)

Regi: Per Störby Jutbring http://youtu.be/U9NDAzS9YxM

Årets klubb
För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som kommer för klubbens trevliga miljö och spännande musik. Besökare beskriver den som ett stort vardagsrum där man alltid träffar vänner och klubben där allt verkligen är möjligt. Har du inte varit där har du en stor upplevelse framför dig, väl värd inte bara en omväg utan en separat resa till Växjö.

Årets Klubb 2014 är: Kafé de Luxe, från Växjö.

Årets nykomling
Med popen som ledstjärna väver denna artist samman melodier till drömlika scenarios, och med ett väl utvecklat kreativt koncept ligger världen för deras fötter. Vinnare årets nykomling Manifest 2015 är:

Earth Kids

Rytm
Med strängar, harmonier, organiska slag som bryter av, höjer upp och förlänger ens andetag. Med en fantastiskt len och stark stämma som rytmiserar över pukor, klockor, flöjter och maraccas. Med drömmar som svävar över vågor på havet och som vinden mellan favelans gränder. Med detta får vinnaren Årets rytm-juryn att luta sig tillbaka och ge högsta betyg till det album som blandar jazz, bossa och AfroSamba på ett smakfullt och samtida vis. Vi höjer våra glas för svensk afrobrasiliansk musik och utbringar ett fyrfaldigt leve till Miriam Aïda AfroSamba Orchestras skiva ”É de Lei!”

Miriam Aïda AfroSamba Orchestra – É De Lei (Connective Records)

Experimentellt
På färd genom amerikanska landskap
i sprakande loopar som böljar hypnotiskt.
Med nylon och stål
klingar pulsen i C.
Årets Manifestpris i kategorin Experimentellt går till:

The Gothenburg Combo – Guitarscapes (The Gothenburg Combo)

Folk
Detta akustiska album präglas värdighet och återhållsamhet med röster, koror och gitarr i centrum. Porlande vackra korasolon och meditativa klanger vävs in i varandra och sångerna på woluf, franska, engelska och svenska känns nära och intima. De handlar om livet, Afrika och världen, det lilla och det stora. I en sång uppmanar Afrikas ledare att stoppa krigen, i en annan hyllas en senegalesisk kvinnokämpe som slogs mot de franska kolonialisterna, dog i fängelse som 24-åring och idag bl a fått namnge ett fotbollsstadium i Dakar. Med sin varma, behagliga ljudbild är detta duons bästa, ett underbart album.
Årets folkmusikalbum är:

Sousou & Maher Cissoko – Africa Moo Baalu (Jaliya Connection)

Årets Indie
Hon är indie i ordets bästa bemärkelse. Utan vare sig manager eller skivbolagsfolk i ryggen har hon lyckats ta över Europa med sin musik. Från köksbordet har hon manövrerat såväl skivsläpp som promotion och videoidéer, samtidigt som hon skrivit, spelat, sjungit och producerat ett av senaste årets mest hyllade popalbum.
Med blod svett och tårar har hon fortsatt att utveckla sin konstnärlighet och samtidigt jobbat stenhårt som bakgrundsmusiker och duettpartner i episka Don’t give up på världsturné med Peter Gabriel.
En rörande enig jury vill tilldela årets indie till:

Jennie Abrahamsson