Månadens Indie – Mother Earth Artists

Mother Earth Artists logo 800

MÅNADENS INDIE Mother Earth Artists

Mother Earth Artists har bara varit med i SOM sedan ungefär ett år tillbaka – men företaget har faktiskt funnits i snart trettio år. Dock handlar det långt ifrån om ”ett vanligt skivbolag” (hur nu än ett sådant bolag ser ut idag…). Mother Earth Artists har genom åren ägnat sig åt ”allt från scenproduktion, fonogramutgivning, konstnärlig utbildning och bildkonst till kulturpolitik, hälsa och träning”.

Berätta hur det gick till när Mother Earth Artists startade på i början på 90-talet!

– Efter dryga 10 år som anställda artister i den institutionella kulturbranschen så var vi några stycken som kände att vi gärna ville skapa ett forum där den konstnärliga friheten skulle kunna tillämpas, berättar Armand Gutheim och Charlotte Assarsson, som tillsammans driver företaget. Det resulterade i startandet av Mother Earth Artists 1991, vars namn knyter an till att konst och kultur i alla dess former är global och att kultur och miljö är två sidor av samma mynt. Vid tidpunkten öppnade vi också en musikinspelningsstudio bara ett stenkast från Polar Studio vid S:t Eriksbron i Stockholm – ritad av samme arkitekt!

Hur har det gått genom åren?

– En av poängerna med Mother Earth Artists var redan från början flexibilitet och mångsidighet med öppenhet och nyfikenhet för det gränsöverskridande och experimentella. Det svarar mot vilka vi är både konstnärligt och personligen, vilket innebär att vi riktat vårt fokus åt lite olika håll genom åren. Men det har alltid varit med musiken som grund, och alltid med något angeläget att säga.

– Det betyder att vi har ägnat oss åt allt från scenproduktion, fonogramutgivning, konstnärlig utbildning och bildkonst till kulturpolitik, hälsa och träning med mera. Projekt, samarbeten och medarbetare har naturligt nog kommit och gått genom åren. Men det faktum att Mother Earth Artists, liksom företagets bas Charlotte och Armand, fortfarande finns och har full aktivitet efter snart trettio år får väl betraktas som svar nog på frågan om hur det har gått sedan starten.

Armand Gutheim & Charlotte Assarsson
Foto: Karl Nicklas Gustavsson / Mother Earth Artists

 

Vilka har varit Mother Earth Artists största framgångar sedan starten och är det någon eller några av satsningarna som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

– Grunden för vår verksamhet är vår egen kreativitet och produktivitet. Är man det och satsar, så ligger det i sakens natur att det både kan ge framgång och ibland motgång. Gör man ingenting slipper man givetvis riskerna – vilket i sig också kan utgöra en risk… Sedan beror det på vilken utgångspunkt man vill ha när man ska svara på en sådan fråga. Det är skillnad om det exempelvis handlar om projekt på eget initiativ eller projekt på uppdrag. Dessutom går kanske inte alltid konstnärlig och ekonomisk framgång och motgång hand i hand.

– För vår del, finns det mycket vi är nöjda med och gärna tittar tillbaka på med glädje. Sedan finns det förstås saker som vi idag fullständigt har glömt bort! Men någon missräkning i ordets rätta bemärkelse har vi nog aldrig gjort. Det skulle i så fall betyda att man skulle ha räknat med ett annat utfall i förhållande till förväntningarna, vilket är lika relativt som begreppet underskott/överskott. Det vet vi ju alla som håller på i branschen att man aldrig kan veta, så när man satsar måste alltid hålla alla eventualiteter öppna… Vi har för vår del alltid bara arbetat på professionellt och haft ett ganska naturligt förhållande till de vindar som hela tiden blåser fram och tillbaka i tillvaron!

Hur många titlar har ni totalt i katalogen och är det några som ni är extra nöjda med, det vill säga några personliga favoriter?  

– Mother Earth Artists har aldrig varit något regelrätt skivbolag, utan är ett produktionsbolag med sporadisk fonogramutgivning, ofta med koppling till en scenisk produktion. Å andra sidan är det många som menar att begreppet ”skivbolag” numera är förlegat och att man istället borde prata om ”musikbolag”. Det begreppet stämmer bättre in på oss.

– Genom åren har vi kanske haft ett tiotal utgivningar, där vi är mest nöjda med min och min bror Allans CD ”Columbus” (1992), Annika Ljungbergs soloprojekt ”In Paradise” (1993), Shocktilts ”Heaven calls” (1993), Stormwinds ”Straight from your Heart” (1996) och soundtracket till vår musikal ”Kungsholmsspelet” (1998), menar Armand.

– Under senare år kan nämnas Armands CD ”Beatles forever” som består av Beatlesmusik i eget arrangemang (2011), tillägger Charlotte.

 

 

 

Berätta lite om det Mother Earth Artists är aktuella med just nu och vad som ligger närmast framför er i planerna?

– Inspelningen av Armands kommande album inleddes alldeles nyligen den 1 februari, men det är bara grunderna som vi håller på med än så länge. Precis som tidigare får det ta den tid det behövs innan albumet är helt färdigt. Ett antal olika uppdrag ska ju också genomföras, och så ansvarar Charlotte som vanligt för träningsverksamheten i vår Pilatesstudio vid Fridhemsplan.

Vilka musikmässor och branschkonferenser har ni varit med på och hur ser ni på resultaten och utfallen av detta?

– Mother Earth Artists medverkade vid ett antal musikmässor på 90-talet, som exempelvis Nöje 92, liksom vid utbudsdagar och annat liknande, men generellt sett har vi genom åren inte varit särskilt entusiastiska för den här typen av sammanhang. För att skapa kontakter och samarbeten finns det andra forum som ger bra mycket mer och dessutom är mer ekonomiska. Men vi avfärdar aldrig någonting utan bemöter alla möjligheter och tillfällen när de kommer. En fantastisk resurs som vi håller ögonen på och alltid tar del av är Export Music Sweden.

Köper ni in eller tar hjälp på annat sätt med tjänster som t ex promotion och digital marknadsföring?

– Det är nog ganska naturligt att vi sedan starten 1991 har haft behov av att köpa in olika typer av tjänster, precis som att vi själva har sålt våra tjänster… De främsta behoven vi har haft handlar förstås om ekonomiska tjänster och tillverkningstjänster, men inte minst om annons- och marknadsföringstjänster. Det är visserligen något som har förändrats genom åren, och det beror främst på vad vi vid olika tidpunkter själva har på gång. När vi exempelvis på 90- och 00-talen ansvarade för flera scenproduktioner på några av Stockholms privatteatrar så var förstås privatteatrarnas återkommande annonssida i dagspressen något som vi flitigt använde oss av.

Vad som tveklöst har inneburit den största förändringen är de sociala mediernas ankomst. De utgör ju idag ett självklart forum för alla, och vi använder de själva ganska flitigt. Men det är ett forum i ständig förändring, så det gäller att hela tiden hålla sig à jour med vad som gäller.

Arbetar ni även på musikförlagssidan?

All min egen musik, och all övrig musik som Mother Earth Artists har gett ut genom åren är förlagd hos oss – förutom Beatles, förstås! Det innebär att vi sedan starten 1991 bland annat har ett förlagsavtal med STIM.  

Vad ser ni för svårigheter och fördelar med att vara indie?

– De flesta är nog ganska överens om att begreppet ”indie”, eller ”oberoende”, är ganska märkligt, inte sant? För vad är det man i så fall menar att man är ”oberoende” ifrån…? Oavsett storlek, så bygger ju allt på samarbete och interaktion med andra, så för oss kan bara ”indie” vara synonymt med den egna konstnärliga friheten. Så länge vi själva kan hålla på med det vi vill hålla på med, och på det sätt som passar just oss, så är vi nöjda och glada. Sedan hör det till livets realiteter att allt är på både gott och ont…

Mother Earth Artists är ju sedan förra året med i SOM. Vilka förväntningar och förhoppningar har ni på samarbetet inom organisationen?

– SOM känner vi naturligtvis till sedan länge, men av olika anledningar blev det inte av förrän för ett år sedan att vi ansökte om medlemskap.  Precis som andra organisationer av det här slaget så handlar det ju främst om branschtillhörighet och branschgemenskap, om utbyten av kunskap och erfarenheter, om att ge och få information och stöttning och så vidare. Det är visserligen lite skråtänkande över det hela, men det har som resultat att ingen medlem någonsin behöver känna sig ensam. För vår del är vi mycket nöjda med vårt medlemskap i SOM så här långt…

Hur ser du rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

– Vi har hållit på så pass länge i branschen att vi kan konstatera att mycket har förändrats sedan vi tog våra första steg redan i slutet på 1960-talet. Åter igen, så är förändringar alltid på både gott och ont. Men rent generellt kan man ändå dra slutsatsen att det finns mycket goda förutsättningar i Musiksverige idag, med möjligheter som absolut inte fanns på kartan tidigare. Man får ju erkänna att digitaliseringen i samhället är extra gynnsam för s.k. ”indie-bolag”… Men till syvende och sist, är det bara vad man levererar som till slut räknas…

Claes Olson    

 

MOTHER EARTH ARTISTS

www.motherearthartists.com
Kontakter: Charlotte Assarsson, Armand Gutheim

info@motherearthartists.com

Aktuella artister i katalogen:

Armand Gutheim & The Feel Harmonic Rockestra

The Lost Memorial of the 1900s… @ Spotify >>>

https://open.spotify.com/album/6PwvQ5XZEl76CAiRaCSnJj?si=971YM04ZQpaVoJS0LyboIg

The Human Footprint @ Spotify >>>

https://open.spotify.com/album/6AVSO0keVjvcLcx8z6dPEh?si=MhyeLCxzTxilTYC5HlOT3w

Mother Earth Artists Youtube-kanal
https://www.youtube.com/user/MotherEarthArtists/