Månadens Indie – Adore Music

Månadens Indie - Adore Music

MÅNADENS INDIE Adore Music

Peter Nordström har spelat musik ända sedan i tioårsåldern och som 17-åring skivdebuterade han med New Breed, ett Alingsåsband som under sina tre år på banan hann med både ett eget album, medverkan på några samlingsalbum och närmare ett hundratal spelningar. Efter att ha flyttat från Alingsås till Borås bestämde han sig några år senare för att starta skivbolaget Adore Music.

– Jag ville hjälpa artister att nå ut med sin musik på ett sätt som mina egna band inte lyckades med.

För bara några dagar sedan skickade Peter Adore Musics 62:a till presseriet – en sjutums vinylsingel som kommer att släppas på Record Store Day…

Peter Nordenström

– Att starta ett skivbolag hade länge varit en dröm, berättar Peter. Vid den tiden bodde jag i Borås och hade lärt känna de som spelade i bandet Dog Almighty. De hade bestämt sig för att lägga ner bandet så jag erbjöd mig att släppa en samlingsskiva med dom. Deras sista skiva men min första – en perfekt start, om du frågar mig!

Där och då – 2005 – startades Adore Music.

– Till en början blev jag grundlurad av ett tryckeri, som passade på att ta hutlösa priser av en nybörjare. Men dom gick senare i konkurs och jag finns fortfarande… Ha-ha!

– Senare samma år skrev jag kontrakt med banden The Third Try Club och Killerchaps och så var bolaget i rullning.

Vid sidan av Adore Music har Peter Nordenström även en koppling till Knievel Records.

– 2007 flyttade jag till Göteborg och lärde känna Henrik Nyström som då jobbade på PR-bolaget SKIVA. Vi delade kontor några år och pratade lite om att det vore kul att släppa ett band som vi lyssnade en del på under dagarna. Så vi startade upp skivbolaget Knievel Records för att ge ut det helt fantastiska bandet Torpedo.

 

Songs Of Boda

 

Hur har det gått i arbetet genom åren?

– Adore Music har varit mitt levebröd i sju års tid och har gått ifrån att vara ett renodlat skivbolag till att bli ett musikbolag, då jag även arrangerar konserter, främst på Pustervik, och jobbar som DJ ibland. Det är svårt att tjäna mycket pengar på att sälja skivor 2017, men självklart är det ju ett mål att sälja så att varje release går plus, så att man kan betala ut pengar till artisterna. Det finns ju inget roligare än att ringa upp en artist och berätta att nu har jag pengar till dig. De blir alltid lika förvånade och glada!

– Som namnet på Adore Music antyder så gillar jag all sorts musik. Just nu blir det mycket singer-songwriters och americana, men bolaget har även släppt både punk, hårdrock, indiepop och kraut med mera.

Vilka titlar i katalogen är du mest nöjd med och har du några personliga favoriter?

– Alla releaser betyder väldigt mycket för mig då jag lägger mycket tid, energi och kärlek på alla skivor. Men självklart var det kul att få släppa mina ungdomsidoler Strebers liveskiva Kaos & Skrål.

– Det var även väldigt kul att jag fick möjligheten att släppa Kristofer Åströms backkatalog på vinyl. Stort tack till ”Freddan” på Strartracks för förtroendet! Det känns även fint att ha fått släppa Dundertågets sista singel Det Tog En Lång Tid.

– Jag fick en väldigt fin och varm relation till Robban ”Strängen” innan han tragiskt gick bort i sjukdom tidigare i år. Jag vet att de två låtarna betydde väldigt mycket för honom och vi pratade mycket om detta när jag släppte dom…

Vilka är bolagets största försäljningsframgångar?

– Strebers liveskiva Kaos & Skrål gick in på femte plats på topplistan för vinyl när den släpptes. Den sålde slut väldigt snabbt, men släpptes också bara i 300 exemplar. Det är skivbolagets första och enda topplisteplacering – än så länge. Sedan så säljer Kent Norbergs skivor på bra och även Easy October.

 

Rebel Rebel

Är det någon eller några av era satsningar som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

– Jodå, man tycker ju att alla skivor man jobbar med skall nå igenom myllret utav skivor som släpps varje vecka. Ibland lyckas man och ibland är det svårare… Jag hade väldigt höga förhoppningar med bandet Rebel Rebel som jag släppte singeln Love Songs med 2012 och det fanns många som ville samarbeta med mig och bandet just då. Jag var på flera möten med stora bolag.

– De gjorde en fantastisk version av Avicii Levels som spreds fort och mycket på bland annat Soundcloud. Till och med Avicii själv hörde av sig och berömde bandet och undrade om han fick dela låten. Bandet blev också inbjudet av Nile Rodgers i Chic att vara support i London.

– Du fattar ju att förväntningarna höjdes… för att sedan inte leda till någonting, någonstans! Det tog musten ur både mig och bandet och… tyvärr.

Vad är aktuellt på etiketten just nu?

– Jag har nyss släppt artisten Erik Fastén som kom hem ifrån en tysklandsturné för någon vecka sedan. Jag släpper album med Songs Of Boda i februari-mars och har hittills släppt två singlar ifrån skivan som tagits emot väldigt bra. Singeln Hardball har fått jättesnurr i både tysk radio och tv.

– Det är även nytt på gång med Easy October där album och singlar kommer under våren. Sedan är det alltså även en sjutumsvinyl som släpps under Record Store Day med ett av Sveriges bästa band… mer info kommer snart!

Berätta mer om Erik Fastén!

– Det är väldigt kul att få jobba med Erik. Han är så himla duktig på att skapa stämningsfull musik.

– Jag släpper Eriks skiva ihop med ett skivbolag i Israel som heter Personal Space Records. De har även kontor i New York och har en förhoppning att Erik skall kunna åka över till USA för en turné någon gång under 2018.

Erik Fastén

 

Arbetar Adore Music även på förlagssidan?

– Ajjemen, Adore Music försöker att få till det även på förlagssidan. Där finns det partners som hjälper till runt om i Europa. Jag har fått många förfrågningar om olika synchar, men har alltid fallit på målsnöret tyvärr… Men skam den som ger sig!

Hur mycket arbetar du med bolaget?

– Jag driver Adore Music ensam och det tar väldigt mycket tid. Jag försöker att arbeta kontorstid 9-16 för att få struktur på det, men det är ju väldigt lätt att sätta sig och svara på mail och sms även på kvällen.

Köper du in eller tar hjälp på annat sätt med vissa tjänster, till exempel promotion eller digital marknadsföring?

– I Sverige gör jag en del PR själv, men om jag märker att musik som jag släpper fungerar väldigt bra i Tyskland så köper jag in PR-tjänster där.

Vilka andra samarbetspartners har bolaget?

– I Sverige arbetar jag tätt ihop med Bengans för distro utav mina skivor och ibland köper jag även in PR-tjänster på hemmaplan. I Tyskland jobbar jag med Broken Silence för distro och Backseat PR för PR-biten.

Hur fördelar du resurserna på digitalt, vinyl och CD – eller annat?

– Jag lägger mest pengar på det fysiska och då mest på vinyl, då det är ganska dyrt att trycka.

Hur mycket arbetar du internationell och hur går det?

– Jag arbetar väldigt mycket mot Tyskland och mer skall det bli. De flesta av de band jag jobbar med spelar mycket i Tyskland och det är en marknad som köper en hel del skivor fortfarande – något man blir glad över, ha-ha!

I våras turnerade Maybe Canada tillsammans med Erik Fastén i Tyskland och på årets Reeperbahn Festival gjorde Maybe Canada flera spelningar. Hur gick det?

– Turnén för Maybe Canada och Erik Fastén gick jättebra. Erik fick ju komma tillbaka tämligen omgående och vi har fått många frågor om Maybe Canada ska komma tillbaka snart också.

– Det var väldigt kul att vi fick till Maybe Canada på Reeperbahn. Vi hade en hel del intervjuer och radiospelningar och showcaset på kvällen var knökfullt med lång kö utanför. Responsen var väldigt fin och det byttes en hel del visitkort efteråt och det pågår en del samtal med några intressanta bolag för kommande release.

Vilka andra musikmässor och branschkonferenser har du varit med på? Hur ser du på utfallen av detta?

– Jag har varit på ett gäng. Till exempel You Are In Control på Island för många år sedan och den gav mig väldigt mycket. Det var en konferens med fokus på den digitala biten. Jag träffade mycket folk som jag fortfarande har kontakt med och ibland utbyter tankar och idéer med.

– Tidigare i våras var jag med Maybe Canada som blev inbjuden att spela på Westway Lab i Portugal. Det var en liten och intim konferens där det var enkelt att skapa bra kontakter så vi hoppas kunna få hjälp för framtida släpp och spelningar i Portugal och Spanien.

– Reeperbahn var väldigt stort och kul. Förutom att det gick väldigt bra för Maybe Canada så fick jag också ett erkännande som bolag där. De flesta branschfolk som jag pratade med kände till Adore Music och några utav de artister som jag jobbar med. Jag blev väldigt förvånad, men självklart också väldigt glad.

– På hemmaplan var jag med och arrangerade Viva Gbvg som hölls i Göteborg 9 december. För att vara första gången så är vi väldigt nöjda med den konferensen och siktar på att lyfta den ett steg till under 2018. I år kom det 200 personer. Vi hade 12 band som spelade och delegater från lokala bolag och bransch: Bella Union, Reeperbahn Festival, Zandari Festa ifrån Soul med flera.

Vilken har varit er ungefärliga omsättning genom åren och vad ligger Adore Music ungefär på i antal sålda ex/plays/downloads?

– Skivorna omsätter ungefär 200.000 kronor om året och vi säljer kanske 1 500-2 000 ex. skivor/downloads om året. Det är inte särskilt mycket, men det fungerar ändå. Streams är viktigt för både bolag och artist. Har man turen att hamna på en bra spellista så kan det öppna en del dörrar.

Easy October

Får ni ut musiken på ett bra sätt, tycker du? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?

– Jag tycker nog att modellen för Adore Music ser ganska bra ut för stunden. Men jag skulle önska att man kunde få fonogramstöd någon mer gång, då hade jag kunnat lyfta skivsläppen ett snäpp till med ännu mer PR och annonser med mera. Av alla ansökning jag har gjort så har jag bara fått det en gång och det var helt grymt att kunna lägga mer ekonomi på den skivan. Det gav verkligen resultat.

Svårigheter som indie?

– Svårigheten är att som litet indiebolag slåss med de stora bolagen om samma utrymme.

Fördelar som indie?

– De artister som jag har jobbat eller jobbar med och som haft kontrakt på majors gillar att man har enkel och snabb kontakt med indiebolagen och att man gör det så mycket med hjärtat och inte med plånboken. Sedan gillar jag verkligen att indiebolagen är mer kollegor än konkurrenter, vi hjälper gärna varandra med tips och råd.

– När jag startade fick jag en del tips och råd ifrån Daggan på Novoton och Magnus på Adrian Recordings som var väldigt värdefulla för mig då.

 

Robert ”Strängen” Dahlqvist

Hur ser du rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

– Det är spännande som alltid, frågan är ju ständigt aktuell. Ska man släppa singlar eller album, fysiskt eller digitalt. Ska man sikta på melodifestivalen eller kämpa sig fram och bygga trogna lojala fans.

– Jag gillar ju när folk kämpar en längre period och lyckats få ett erkännande på det. Om det så är att själva dra 700 pers på ett gig, till att faktiskt kunna ta ut en lön och känna att man satsade rätt om man får ordentligt snurr på en låt.

– Sedan så önskar man ju att till exemnpel Sveriges Radio vågade spela mer musik ifrån indiebolagen. Vi släpper ju ändå sjuuuukt mycket mer musik än de stora majorbolagen, fast de har större plånböcker och resurser.

Vilka förväntningar och förhoppningar har du på samarbetet inom SOM?

– SOM gör ett väldigt bra jobb. Jag satt med i styrelsen under flera år och lärde mig mycket och hoppas att mina tankar och idéer även gav en del tillbaka. Att under ett paraply kunna samla 300 skivbolag för att bli en stark röst är jättebra, bland annat för att man ska få gehör hos politikerna.

– Jag vet att SOM har många projekt i luften just nu och hatten av för att dom orkar driva detta åt oss medlemmar.

Till sist: Är det något annat du vill tillägga?

– Jag ser fram emot ett spännande 2018 med många roliga releaser!

Claes Olson

 

Adore Music

Peter Nordenström

peter@adoremusic.se

Artister i katalogen:
Arstidir (Island) – Boy Omega – Easy October – Erik Fastén – Ewert And The Two Dragons (Estland) – Dundertåget – Jonas Schwartz – Kent Norberg – Killerchaps – Kristofer Åström – Kusowsky – Maybe Canada – Rebel Rebel – Songs Of Boda – Strebers – Streets Of mars – The Third Try Club – The Percivals – Vipe Out

Adore Music @ Spotify:

https://open.spotify.com/user/peno77/playlist/1doNw28bbnA1dMCw5RlFy9

Hemsida:

http://www.adoremusic.se