Månadens Indie – ADRIAN RECORDINGS

EmilJensenSOffa

SIMBA i samarbete med SOM presenterar MÅNADENS INDIE

ADRIAN RECORDINGS

MÅNADENS INDIE 1511
Magnus Bjerkert på Adrian Recordings har bråda dagar. Den här veckan ger Emil Jensen, som tidigare i år släppte ett samlingsalbum med den briljanta titeln Om du inte står för något faller du för allt, sju konserter på sex dagar på Victoriateatern i Malmö. I helgen arrangerar skivbolaget dessutom en helkväll med både julshow och julklubb på Babel i Malmö.

Fredagens stora julshow i Adrian Recordings & Rundgångs regi inleds med en konsertdel där Jonas Lundqvist spelar en specialkonsert tillsammans med medlemmar från YAST och MF/MB/. Därefter följer en julshow med Brainpool, Alice Boman, Björns vänner, MF/MB/, RA, YAST, OLD, Nightmen, This Is Head och Arre! Arre!. Kvällen fortsätter sedan med en lite mer elektroniskt orienterad klubb där Cement och Motormännen spelar elektroniskt live och Femte och Sona från Tjejrejv är DJ:s.
– Adrian Recordings har genom åren arrangerat mycket olika fester, berättar Magnus Bjerkert. Bland annat hade jag en stor fest på Kägelbanan på Södra Teatern i Stockholm i våras med massa band och i Malmö körde jag en tvådagarsfestival på Victoriateatern med massa band för något år sedan. Massvis med klubbar och spelningar i olika städer har det blivit genom åren.

Bilden: Emil Jensen
Adrian Recordings startades 1999 av Stefan Nordmark, men ett par år senare tog Magnus Bjerkert över och sedan dess har han själv drivit bolaget.
– Bolaget startades egentligen för att ge ut Stefans och mitt gemensamma band Sharif. Sedan kontrakterade han artisten Lotta Wenglen och bandet Millionaires. Då jag tog över Adrian blev bolaget mycket synonymt med bandet David & The Citizens, som jag också spelade i. I samma veva träffade jag också Markus Krunegård och gav ut hans band Laakso. Sen har allt bara rullat på.
Hur många utgivningar har ni gjort i år och hur har det gått?
– I år har vi gjort nitton releaser varav sex album. Jag kan aldrig avgöra om det gått bra eller inte. Alla albumen är fantastiska och släpp som jag lyssnar mycket på själv.
– Vi har satsat mycket på alla skivor och knackat på alla dörrar som finns. Med en oerhörd kvalitet och en genuin satsning så anser jag att det har gått bra. Det är allt man kan göra. Sen har det givetvis varit massvis med uppmärksamhet för albumen världen över och fina recensioner.
I vår släpper Adrian Recordings sin 219:e release.
– Jag gör ingen större skillnad på album och singlar, men i vår katalog är kanske cirka 40 album, jag har faktiskt inte riktigt koll. Vi har ju hållit på sedan 1999 så det blir ju en del!
Vilka titlar i katalogen är du mest stolt över?
– Helt ärligt så är jag sjukt stolt över alla titlar. Jag skulle inte ge ut något som jag står 100 bakom. Men sett med andra ögon antar jag att dessa album sticker ut lite: David & the Citizens For All Happy Endings (2002), Björns vänner Tappat halva hjärnan (2003), Laakso I Miss You, I’m Pregnant (2003), Familjen Det snurrar i min skalle (2007), Emil Jensen Emil Jensen (2008), The Bear Quartet 89 (2009), This Is Head 0001 (2010) och Alice Boman Skisser (2013).
Men har du några personliga favoriter?
– Ja, det finns några album och artister som kanske inte fått det genomslag som de förtjänar. Dessa brinner man ju lite extra för kanske. Till exempel RA:s debutalbum Scandinavia, alla låtar med bandet Den svenska tystnaden och sen kan man ju inte komma undan att Björns vänner gjort några av landets bästa låtar någonsin!
Är det någon eller några av bolagets satsningar som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?
– Jag gav ut det danska bandet Printer under en tid. Satsade rätt mycket på det men 2008 var det väldigt svårt att få uppmärksamhet i Sverige för dansk musik. Trots både radiotid och recensioner så minns ingen dem idag. Bra musik är det än idag dock!
Hur många arbetar med bolaget idag?
– Egentligen är det bara jag själv, men jag hyr in massvis med folk hela tiden. Allt från PR, grafik, video och studio till ekonomi. Sen sitter jag som projektledare och koordinerar allt, vilket är mycket jobb med olika geografiska territorium att ta hänsyn till och så.
Vilka distributionskanaler arbetar ni med?
– Vi arbetar mindre och mindre med fysisk distribution. Jag har på senare åren avslutat en massa fysiska distributionsdealar och numera kör jag bara Border i Sverige och Broken Silence i Tyskland. Allt digitalt går via Phonofile.

Alice Boman Foto:Jesper Berg
För ungefär ett år sedan flyttade Magnus med bolaget från Malmö till Stockholm. Enligt honom själv så har flytten egentligen inte förändrat verksamheten nämnvärt.
– Jag sitter fortfarande mest vid en dator på ett kontor.
Vilka artister och band arbetar du med just nu?
– Just i exakt i detta nu är det förutom julshowen mycket jobb med Emil Jensen, som har sju stycken utsålda föreställningar på Victoriateatern i Malmö denna vecka. Sen planerar jag mycket inför Jonas Lundqvists kommande album samt ett än så länge hemligt stort bra band som ska släppa nytt album 2016. Sen har Hey Elbow haft ett väldigt bra jobb. De har gjort över femtio spelningar i år och vi jobbar mot nya releaser med dem 2016.
Hur går det för singelaktuella Boeoes Kaelstigen?
– Jo tack, det går fint. Vi är i sluttampen av jobbet med deras andra album som vi släppte 2015.
Yast?
– De ska turnéra lite till och vi släpper en ny singel med dem redan 11 december. Sen är det dags för nya inspelningar och releaser i vår.
Alice Boman?
– Alices musik slutar aldrig att nå ut över världen. Nu i december är hennes låtWaiting med i andra säsongen av den finfina serien Transparent. Låten är med i flera avsnitt och Alice är även med och spelar en liten roll i serien. Hon spenderar mycket tid i L.A. nu för tiden. Hon och Tom i This Is Head håller konstant på att skriva nya låtar och spela in tillsammans, så under 2016 kommer det komma mer nytt material med henne.
Hur fungerar ert internationella arbete? Får ni ut musiken på ett bra sätt?
– Ja, det tycker jag. Vi jobbar ju mycket gentemot bloggar och har allmänt ett internationellt fokus på allt vi gör. Vi hyr in mycket extern PR i de territorier som vi tror på för aktuella artister.
Hur fördelar ni resurserna på digitalt, vinyl och CD?
– Digitalt är viktigast, sen vinyl och sist CD. Jag upplever i princip att CD:n är helt död.
Vad upplever du som de största svårigheterna som indie?
– Det är svårt att veta då jag aldrig varit i en major-situation och kan jämföra. Men jag antar att alla brottas med liknande problem, men att major har mer resurser, inte kanske större budgetar men fler folk som kan jobba intensivt på delar.
Fördelar som indie?
– Det känns som att vi indies kan vara mer flexibla, ta snabbare beslut och bestämma mer tillsammans med artisterna hur vi ska jobba och i vilka territorier etc.
Vilka är dina närmaste framtidsplaner?
– Jag ser fram mot julfesten på Babel nu på fredag med en helt fantastisk line-up. Jonas Lundqvist, Brainpool, Alice Boman, Björns vänner, MF/MB/, RA, YAST, OLD, Nightmen, This Is Head, Arre! Arre!, Cement, Motormännen och Tjejrejv med flera…
Till sist: Vad ser du mest fram emot nästa år?
– Att försöka ta minst två veckors semester utomlands någonstans där det är varmt, tillsammans med min flickvän och dotter.Claes OlsonAdrian Recordings c/o Magnus Bjerkert info@adrianrecordings.com
Artister i katalogen: Alice Boman, Andreas Tilliander, Björns vänner, Boeoes Kaelstigen, Cato, David & the Citizens, David Fridlund, Den svenska tystnaden, Dmitry Fyodorov, Emil Jensen, Familjen, Hey Elbow, Laakso, Edda Magnason, MF/MB/, OLD, Printer, RA, The Bear Quartet, The Fine Arts Showcase, This Is Head, VED, YAST
Adrian Recordings latest hits (Spotify) >>>www.adrianrecordings.com