Månadens Indie – Cherish Label

Cherish Label

MÅNADENS INDIE Cherish Label

 

Cherish är en etikett som släpper musik skriven och producerad av kvinnor och icke-binära. Labeln drivs som ideell förening och grundades i Stockholm av Evelina Åslin våren 2015. Det första släppet på etiketten blev AmberValents låt CHUN LI som släpptes exklusivt på SoundCloud lite senare samma år.

– Vi lyckades skapa en bra buzz kring Amber och sen har det rullat på bra med släpp, publicitet och massa roliga samarbeten, berättar Evelina. Jag har länge arrangerat evenemang och klubbar med separatistiskt fokus så inriktningen på labeln kändes naturlig när jag ville starta en egen etikett!

AMKosman, live på Trädgården Foto: Evelina Åslin

 

Cherish Label är en ideell förening och inte ett vanligt bolag, så förklara lite hur er organisation ser ut!

– I den ideella föreningens styrelse sitter jag som ordförande med Hanna Hasselberg på sekreterarposten, samt med ledamöterna Jbela Melaku, Sara Parkman, och de nya tillskotten Isabelle Eoka och Saint Toll Wood. Utanför Cherish pysslar samtliga med musik på ett eller annat sätt och halva gänget är artister. Jag jobbar ensam med releaserna och sköter PR, press, sociala medier och en del bokningar. Resten av styrelsen sköter stundvisa projekt som dyker upp, som exempelvis arrangemang av evenemang och andra roliga projekt som våra spellistor och DJ-mixar.

Vad är de viktigaste fördelarna med att fokusera helt på musik uteslutande skriven och producerad av kvinnor och icke-binära?

– Trygga sammanhang för alla inblandade. Bra pepp och energi. Det är väldigt roligt och berikande på så många sätt att jobba separatistiskt. Och det känns såklart fantastiskt och viktigt att få lyfta och presentera de grymma musikprojekten för världen sen också.

Finns det några nackdelar och har det inneburit några särskilda svårigheter på något sätt?

– Jag har fått tacka nej till några helt otroliga släpp-förslag på grund av vår “100% skriven och producerad av icke-män”-policy…

Beatrice Eli Foto: Olof Ringmar

 

Hur har det gått sedan starten?

– Bra! Teamet har expanderat och vi har idag ett stort fint kontaktnät.

Hur många titlar har ni totalt i katalogen idag?

– I dagsläget har Cherish släppt sammanlagt 24 projekt, varav 15 är singlar, åtta är EP:s och ett album.

Hur mycket använder ni sociala medier för att sprida musiken?

– Mycket!

Berätta lite om era senaste releaser!

– Det senaste släppet innan sommaren var singeln Man Fatale med artisten RO-E. RO-E är spanska Marta Reguera som tidigare också släppt två EP:s på Cherish; Tasty och Itch. Hon är en fantastisk kompositör och producent, samt även helt otrolig live!
– Innan det släppte vi livealbumet Showgirl (Live at Dramaten) med Beatrice Eli, från hennes Dramatenkonsert i december. Så fantastiskt bra livealbum! Det är en ära att få jobba med alla dessa genier.

 

RO-E Foto: Linnea Cramer

 

Vad ligger närmast framför just nu?

– Cherish har några riktigt bra projekt på gång i höst, mer kan jag inte säga än… Men vi släpper spellistor på Spotify varje månad med någon från Cherishs nätverk, ett projekt av Hanna HELH Hasselberg från styrelsen, som även gör den snygga artworken. Och Jbela Melaku ansvarar för Cherishs DJ-mixserie på MixCloud, där vi droppar nya DJ-mixar då och då, också av talanger från vårt nätverk.
– Annars… lite sommarlov såklart! Förutom vår månadsvisa kväll CHUP Nights på Häktet, där vi kör sista torsdagen varje månad i sommar. Cherish har teamat upp med Upfront Producer Network som jag också jobbar med som verksamhetsutvecklare, och klubben har vi tillsammans med Affa Alizadeh. Vi fokuserar på att lyfta och presentera de mest intressanta inom musikscenen just nu: en live-akt samt två DJ-akter per kväll. Superlyckat, so far! Kommande datum är 25 juli och 29 augusti!

Vad ser du som era största framgångar?

– Att vi tillsammans är en stark kraft med dels en fot in i branschen, samtidigt som vi står utanför och gör vår egen grej som gräsrotsrörelse. Det gör det hela väldigt roligt och avslappnat.

Claes Olson

 

CHERISH LABEL

Kontakt: Evelina Åslin

cherishlabel@gmail.com

 

Artister:

AmberValent/Rå – HELH – AMKosman – RO-E – Sara Parkman – Linnéa – sweeep – IR1s – TMRW – HABIB1 – Beatrice Eli – euroDYKE – S POUSETTE – Jeré vsmolalienbaby – Princess Prada – Sophia Tako

 

 

Länkar:

Cherishs Spotify

www.cherishlabel.com

https://soundcloud.com/cherish-label

www.instagram.com/cherishlabel

www.facebook.com/cherishlabel