Månadens Indie – Country & Eastern

ce_logo_2013_positive

MÅNADENS INDIE Country & Eastern

Country & Eastern har varje decembermånad de senaste nio åren presenterat en jullåt om dagen på skivbolagets hemsida www.countryandeastern.se. I linje med bolagets musikaliska profil har det dock inte rört sig om den sedvanliga formen av adventskalender med 24 luckor, utan Country & Easterns julalbum Another Swedish Christmas bjuder från första december ända fram till annandag jul på ett nytt spår varje dag, totalt 26 sånger. Det är talande för Country & Eastern, som sedan starten både har presenterat mycket musik och massor av musikaliskt mervärde.

Another Swedish Christmas är en grym dubbel julskiva som vi spelade in en dag i juni för nio år sedan, berättar trumslagaren, kompositören och producenten Beche Berger, som med hjälp av vänner och ett antal musiker startade Country & Eastern ett tiotal år sedan.

– Vi hade ett julbord och alla sångare fick blott en chans att göra en jullåt. Alla arr och all körsång gjordes direkt i farten och Country & Easterns Partyband med Kjelle Westling med flera stod för det instrumentala.

Bland de sångare och musiker som Sigge Krantz bakom mixerbordet spelade in den där juliga sommardagen märks bl.a Lina Nyberg, Olle Persson, Torkel Rasmusson, Marie Selander, Karin Inde, Nicolai Dunger, Ale Möller, Niklas Rådström, Lena Willemark, Anita Livstrand, Jonas Knutsson och Mats Öberg. Bredden i listan över de medverkande är talande för den musikaliska bredd som präglar Country & Easterns hela utgivning.

 

Beche Berger började spela i tjugoårsåldern och har genom åren var involverad i en rad olika band och bl.a spelat med Kjell Westling, Arbete & Fritid, Rena Rama, Spjärnsvallet, Don Cherry, Bitter Funeral Beer Band, Chapter 7, Old School, Enteli, Berger Knutsson Spering och egenledda Beches Brew. Han har dessutom spelat med flera indiska musiker och studerat musik i både Indien och Ghana.

Skivbolaget Country & Eastern startade han med hjälp av ett antal vänner och musiker som satsade 5 000 kronor var.

– Berger Knutsson Spering hade gett ut ett antal skivor på Amigo, men Göran Peterson på bolaget fick svårare och svårare att producera jazz när Amigo nalkades Bonniersfären så vi fick inte göra den hyllningsplatta till Don Cherry, See You In A Minute, som vi planerade. Jag talade med Jonas Kullhammar som sa: ”starta eget, det är enkelt!”

Hur fick du den geniala idén till namnet på skivbolaget?

– Det var nog Don Cherry som myntade uttrycker på en italiensk presskonferens, där de undrade vad det var för sorts konstig musik vi spelade. Jag gillar ju musik som är bonnig men också utomeuropeisk, i synnerhet indisk som jag ju sysslat mycket med. Vi ger ju ut en hel del indiskt också, så det passar och är kul.

Så här lyder skivbolagets programförklaring:

Country & Eastern is the Swedish label for you who love listening to the international music equivalent of slow food – al dente music.

Country & Eastern is releasing unique recordings with:

  1. Some of the greatest names in Hindustani and Karnatic music from the 60’s onwards
  2. Fantastic village music from Ghana in the 70’s
  3. Bitter Funeral Beer Band, with and without Don Cherry in the 80’s
  4. Chinese Cricket Ensembles in minimalistic organic mixing, ambient in nature or arranged, in compositions and improvised installations, live concerts in various constellations with and without human musicians.
  5. Great music that is beeing created now in swedish/international collaborations
  6. Historic recordings of great swedish music

We try to give you the greatest possible music – regardless of style.

Den ovanämnda hyllningsalbumet till den gränsöverskridande amerikanska jazzmusikerna Don Cherry kom så småningom att bli den tredje releasen på etiketten.

– Innan den hann vi släppa två av mina inspelningar från Indien från sextiotalet, en konsertupptagning av en tabladuett med min egen tablaguru Pandit Taranath och hans två bästa unga elever samt en inspelning med den store Zia Mohiuddin Dagar, som jag kände väl och har många inspelningar med från den tiden. Sen har det fortsatt med andra indiska rariteter ur mina samlingar, något jag spelade in när jag var i Ghana på sjuttiotalet, egna plattor med Berger Knutsson Spering och andra egna grupperingar som Bitter Funeral Beer Band och Beches Brew. Samt en del andra plattor med kompisar jag gillar, bland annat Ellika Frisell, Christer Bothén, Jonas Knutsson, Christian Spering, Mats Öberg, Sir Thomas Jäderlund, Iskra och exempelvis Lars Fredrikssons kinesiska syrsor.

 

Till dags dato har Country & Eastern släppt 36 CD, en vinyl-LP.

– Och när något antingen varit extra smalt eller när jag haft mer bra material än som ryms på en platta så har jag gjort digitala album, det vill säga utgåvor som bara finns för nedladdning och streaming. Det har blivit sjutton sådana också.

Berätta lite om vad Country & Eastern har varit aktuella med den senaste tiden!

– Efter tjugo år, som jag undrar vart de tog vägen…, utökades Berger Knutsson Spering med Max Schultz till en kvartett och gjorde en fin platta för ett år sedan: Blue Blue. Men under 2016 gav vi inte ut någonting för att arbetet med mitt projekt Beches Indian Brew tog så mycket tid. Jag fick ju mer än en miljon från Musikverket för att kunna ta mitt stora band Beches Brew på turné till Chennai, Mumbai och Pune, där vi spelade tillsammans med helt fantastiska indiska musikanter från såväl norra som södra Indien. Vi var där i januari och sedan kom fyra av dem till Sverige och vi gjorde ett antal konserter här i oktober, bland annat på Umeå Jazzfestival då Sveriges Radio sände merparten av vår konsert direkt i P2.

– Jag håller just på med redovisningen av projektet som blev otroligt lyckat, fin musik spelade vi. Vi filmade och spelade in dessutom så det är troligt att det dyker upp en platta lagom tills jag fyller sjuttiofem år och inleder min avskedsturné! Det kanske blir en platta med de fantastiska indiska violinsystrarna som var med dessutom. Sigge Krantz spelade in dem för radion vid en av deras egna konserter och två timmar från framträdandet på Ackis sänds 19 januari.

– Eftersom jag började lära tablas på sextiotalet har jag fått många nära vänner och musikerkolleger i Indien som varit nyfikna på samarbete. Mitt långvariga umgänge med den indiska konstmusiken har också satt sina spår i min egen musik, så de tyckte mycket om att spela mina låtar som ju ofta är modala. Många gånger fick jag höra att en eller annan låt ”hamnat” i någon raga som man gillade att spela. Det var ju också roligt för alla i bandet att samarbeta så intimt med de virtuosa indierna som även de hade stort utbyte av mötet med de fina svenska musikanterna.

Utöver Beche Berger själv var de svenska musikerna i projektet Beches Indian Brew Lise-Lotte Norelius (percussion, electronics), Stefan Bellnäs (bas), Livet Nord (violin), Mats Öberg (keyboard, munspel), gitarristerna Göran Klinghagen och Max Schultz, Staffan Svensson (trumpet) och saxofonisterna Sir Thomas Jäderlund, Jonas Knutsson och Thomas Gustafsson.

Apropå samarbetet med indiska musiker, hur går arbetet med att få ut bolagets utgivningar internationellt?

– Vi säljer ju väldigt lite skivor men det som är intressantast i världen är just våra indiska inspelningar. Eftersom jag umgicks väldigt familjärt med många av de finaste musikanterna och dessutom hade en Nagra-bandspelare med mig i Indien på sextiotalet, så kom jag att göra ett antal unika inspelningar som inte finns någon annanstans. De är mycket uppskattade. Annars köps ju inte många skivor av oss i ”the long tail” men här och där är man intresserad av våra utgåvor med även jazz och annat.

Vilka titlar i katalogen är du mest nöjd med och har du några personliga favoriter?

– Hela idén är att bara göra musik som jag verkligen tycker är toppen så jag är väldigt nöjd med allt! Dessutom är det så olika sorters musik att jag rekommenderar alla att gå in på http://countryandeastern.se/records/ och klicka lite här och där, då finner man säkert något överraskande och intressant.

Är det någon eller några av dina satsningar som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

– Jag förvånad övar att exempelvis The Music of Ammasu inte har upptäckts av fler. Det är en lyckad dokumentation från en ghanesisk by där jag bodde ett par år på sjuttiotalet med min familj, studerade och spelade med det lokala begravningsbandet och hade även då en Nagra med mig.

Arbetar du på förlagssidan också?

Ja, jag förlägger allt jag ger ut.

Hur mycket arbetar du och eventuellt andra involverade personer med bolaget?

– Jag håller på med det hela tiden jämte musicerandet. Har god hjälp av Göran Kindlund med utskick, lager och sånt. Och av Sigge Krantz med ljud och förstås musikanterna. Jon Edergren gör alla omslag och allt grafiskt samt Jonas Wannfors, programmering. Men dessa jobbar när det är något konkret på tapeten, inte dagligen.

Köper ni in eller tar hjälp på annat sätt med vissa tjänster?

– Nej, borde jag det? Jo, jag hade lite hjälp av Hilda på MTA med oktoberturnén.

Hur fördelar du resurserna på digitalt (streaming / downloads), vinyl och CD – eller annat?

– Mest CD (vinyl är för tunga och tröga att skicka) och liveprojekt som banden eller Beches Indian Brew. Det digitala som jag nämnt ovan. Funderar på att kanske släppa en massa arkivinspelningar digitalt enär jag inte har råd att göra plattor av dem.

Vilka distributionskanaler har Country & Eastern?

– Naxos och egen försäljning på vår site.

Vad är bolagets ungefärliga omsättning?

– Törs inte kolla!

Får du ut musiken på ett bra sätt, tycker du?

– Nej, jag tycker inte det, men jag vill inte påverkas om vad jag skall ge ut. Viktigast för mig är att göra som jag vill. Men visst vore det bra om det skulle nå fler. Vi får ju i allmänhet fantastiska recensioner och så från hela världen men vi verkar ju inom smala genrer så det säljer inte så mycket musik.

Vilka musikmässor och branschkonferenser i Sverige och i utlandet har du medverkat på  och hur ser du på utfallet av detta?

– Jag har varit på WOMEX två gånger. Det var ganska kul, men jag vet egentligen inte vad det gav.

Vilka förväntningar och förhoppningar har du som medlem i SOM?

– SOM förefaller bra och verkar ambitiösa, men jag har inte satt mig in särskilt i verksamheten. Fast jag har varit på några möten som har varit givande.

Vilka projekt arbetar du med just nu?

– Beches Indian Brew-avslutning. Dokumentation. Planering för film och platta/or.

Vilka är dina närmaste framtidsplaner?

– Min avskedsturné!

Vad upplever du för svårigheter med att arbeta som indie?

– Det underlättar inte försörjningen.

Men ser du några fördelar med att vara indie?

– Jag gör som jag vill!

Claes Olson

Kontaktinfo:

Bolagsnamn / kontaktperson / e-postadress
Country & Eastern / Bengt Berger / bengt.berger@countryandeastern.se

Bolaget: http://countryandeastern.se/records/

Artister (etc) i katalogen: http://countryandeastern.se/artists/

Skivor: http://countryandeastern.se/records/

Beches Indian Brew: http://www.countryandeastern.se/beches-indian-brew/

YouTube videospellista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLecLZD6pKQugXPySsVQaUGMfcX1j02NMU

Där finns mycket, exvis: ”EDITH” ON TOUR with Beches Indian Brew (2016) https://youtu.be/woFUKl3XBp8

Facebook: www.facebook.com/CountryAndEastern

Twitter: @countryeastern https://twitter.com/countryeastern

Google+ www.gplus.to/countryandeasterngoogle.com/+CountryandeasternSe