Månadens Indie – Dalakollektivet Records

Dalakollektivet LOGO

MÅNADENS INDIE Dalakollektivet

Dalakollektivet, ett av SOM:s senaste medlemsbolag, bildades i Falun 2012 när trion Sandén-Nygårds-Carr skulle släppa sitt första album Tänk om.

– Eftersom vi alla tre var sugna på att lära oss mer om skivbolagsbranschen samt hade tillgång till egen studio, ville vi starta ett skivbolag som kunde ge ut folk/världsmusik som vi gillade själva. Därför beslöt vi att bilda ett skivbolag och släppa vår första gemensamma skiva tillsammans!
Sju år senare arbetar trion Sofia Sandén, Anders Nygårds och Ian Carr fortfarande med Dalakollektivet.

– Vi delar på arbetsbördan. I de fall där vi själva är mer delaktig i en produktion arbetar vi mer med allt från själva skivproduktionen till marknadsföringen.:

Anders Nygårds, Sofina Sandén och Ian Carr


Sofia Sandén (sång, fiol, viola da´more)
Sångerska Sofia Sandén spelar även fiol och viola d’amore med ett tidigare förflutet i folkbandet Ranarim samt Rosenbergs sjua. Arbetar i dag förutom med trion Sandén-Nygårds-Carr som solosångerska och folksånglärare på Musikhögskolan i Stockholm, även aktuell i olika projekt bland annat barnföreställningen Långt bort i skogen.
www.sofiasanden.com

Anders Nygårds (fiol, viola, mandolin)
En riksspelman på stadig grund men i samma stund nyfiken, mångsidig musiker och kompositör. Arbetar både inom folkmusiken och populärmusiken. Har skrivit teater och filmmusik bl a till ”Masjävlar”,  ”Hallå Hallå” och ”Monky” av Maria Blom samt ”Falubränderna” på Dalateatern och ”Under hallonbusken” på Dramaten. Är just nu aktuell som musiker i Magnus Ugglas senaste show ”Varning på stan nu mår kung i baren illa igen”.

Ian Carr (gitarr)
Har skapat ett alldeles eget sound med sitt gitarrspel, där sväng, rytm och intrikata melodier bildar en fantasifull helhet. En slags keltisk väv i Dalamiljö. Har spelat med svensk/engelska folkbandet SWÅP och brittiska folkmusiker som Kate Rusby, tillsammans med Niklas Roswall nyckelharpa aktuell med skivan ”Time Flies”. Kommande skivproduktion med egna bandet ”Ian Carr and the varioust artists” med skotska och svenska musiker.

Hur många titlar har Dalakollektivet i katalogen? (En del av titlarna i er webbutiken står registrerade på andra bolag på Spotify – förklara gärna lite hur det kommer sig, om ok? ;o)

8 titlar. När andra bolag står som utgivare gäller det i regel i andra länder där dom hjälper oss med distribution. Bland annat West park music i Tyskland. ”Who He?”, blev licencerad 2013 av Reveal i UK och de distribuerar den digitalt i hela världen.

 

Ni arbetar ju uteslutande med folkmusik – hur fungerar den genren rent marknadsmässigt att arbeta med idag?

Folkmusikvärlden är på ett sätt lite unik. Visst, skivförsäljningen har minskat även här som i de flesta genrer men det finns fortfarande en publik som vill köpa skivor. Största delen av försäljningen sker också just efter konserter och workshops. Sen är det en stor skillnad om en produktion kan få fonogramstöd, då är chansen mycket större att vi kan ge ut den.

Vilka produktioner är ni aktuella med i år och vad ligger närmast framför er just nu?

Långt bort i skogen, Time Flies. 2018
Kommande, 2019 Ian Carr and the various artists

 

Hur har det gått genom åren?

Vi har kunnat ge ut den musik vi gillar och hade även gärna haft fler utgivningar i vår katalog om det funnits tid. Vi frilansar alla i  musikbranschen så vi har fått prioritera. 

Vilka titlar i katalogen är ni mest nöjda med och har ni några personliga favoriter? (berätta gärna lite extra om den skiva ni tre själva har gett ut – och kommer det att komma mer på skiva med den konstellationen?)

Det är svårt att lyfta fram en särskild skiva, alla är unika och speciella på olika sätt. De skivor som vi själva varit med och producerat ligger förstås varmt om hjärtat. Det finns en bredd på våra skivor även om alla är folkmusik. En del är mer renodlat traditionell spelmansmusik medan andra har nyskrivna texter, musik och arrangemang som t ex Sandén-Nygårds-Carrs senaste ”Natt blir dag” där vi samarbetade med textförfattaren Sofia Rönnegård. Titelspåret finns arrangerad för flerstämmigkör och utgiven på noter på Gehrmans musikförlag.

Vilka har varit i bolagets största framgångar sedan starten?
Det är förstås roligt när en produktion får fina recensioner eller blir nominerad, t ex ”Kadrilj” med Maria Jonsson och Daniel Fredriksson (folkmusik från spelmansböcker i Västerbotten) ”Årets musikproduktion” på Folk & Världsmusikgalan 2015 samt ”Långt bort i skogen” för ”årets barn” på Manifestgalan 2018.

Är det någon eller några av satsningarna som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

Nej

 

Vilka musikmässor och branschkonferenser (i Sverige och i utlandet) har ni varit med på – och hur ser ni på resultaten/utfallen av detta?
Tyvärr har det inte blivit många. Vi är ett litet skivbolag som tyvärr inte kunnat satsa stort då vi framför allt varit frilansande turnérande musiker själva. Vi har tyvärr fått tacka nej och avstå från flera produktioner p g a tidsbrist.

Köper ni in eller tar hjälp på annat sätt med vissa tjänster (t ex promotion, digital marknadsföring)

Nej, vi har inte den ekonomin. Vi gör det mesta själva. De produktioner som fått fonogramstöd har vi tagit hjälp för layout, fotografering och annonsering.

 

Hur mycket använder ni sociala medier för att sprida musiken?

Facebook

 

Vilka distributionskanaler har ni? (I Sverige och int’l, digitalt och fysiskt)

Vi säljer skivor i vår egen webshop till kunder över hela världen. Vissa butiker i Sverige säljer våra skivor, de köper från oss direkt, vi säljer mest skivor i samband med konserter och workshops. Digitalt finns vår musik på Spotify och Itunes. Två av våra skivor distubieras av West park music i Tyskland och en skiva, ”Who he?” med Ian Carr and the various artists blev licensierad i UK genom Reveal.

 

Berätta lite om hur samarbetet med Westpark Music i Benelux ser ut!
När vi gav ut vår första skiva ”Tänk om” 2012 så var West park med och bekostade hälften av tryckkostnaden. På ”Time flies” som släpptes 2018 köpte West park in 300 skivor av den färdigtryckta produktionen.

Rent generellt: Hur upplever ni intresset för svensk folkmusik i utlandet?

Det finns ett stort intresse för svensk folkmusik! Samma publik som lyssnar på Folk & Världsmusik.

Hur fördelar ni resurserna på digitalt, vinyl och CD?

Vi delar med musikerna.

Har ni några andra fasta och/eller återkommande samarbetspartners?
Nej, det är olika för olika produktioner

Arbetar ni även på musikförlagssidan?

Nej

Vilken har varit bolagets ungefärliga omsättning och vad ligger ni totalt ungefär på i antal sålda ex/plays/downloads? (dvs någon slags mätbar parameter – men svara gärna helt fritt! ;o)

Får ni ut musiken på ett bra sätt, tycker du? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?

Nej, vi skulle definitivt kunna bli bättre. Men tid och pengar begränsar.
 

Svårigheter som indie?

Att vi själva är musiker och sitter på flera stolar gör att det är svårare att jobba med att nå ut och sälja. Det blir mycket oavlönat arbete.

Fördelar som indie?

Vi sköter oss själva och vi gör det vi själva vill konstnärligt.

Sedan i slutet av förra året är ni ett av medlemsbolagen i SOM. Vad fick er att ansöka om medlemskap och vilka förväntningar och förhoppningar har ni på samarbetet inom organisationen?

Vi ville nominera våra produktioner till manifestgalan bland annat. Vi ser att det kan vara bra att ingå i en organisation.

Hur ser ni rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

Det är många spännande musikmöten och genreöverskridande projekt. Kul!

…och hur är läget på musikfronten i Dalarna?

Blomstrande, det gror och växer!

Något annat ni vill tillägga eller berätta?

Nej

 

Kontaktinfo: Bolagsnamn / kontaktperson / e-postadress
Dalakollektivet records

 

Artister (etc) i katalogen:
(se webshopen i www.dalakollektivet.se)

Sandén-Nygårds-Carr ”Tänk om”, ”Natt blir dag”
Niklas Roswall och Ian Carr ”Time flies”
Maria Jonsson och Daniel Fredriksson ”Kadrilj”
Ian Carr and the various artists ”Who he?”
Dalarnas spelmansförbund -ett 50-tal spelmän, solister och spelmanslag ”Avtryck”
Långt bort i skogen -barnskiva med Maria Jonsson & Sofia Sandén

 


www.dalakollektivet.com

Tänk om -Sandén Nygårds Carr
https://open.spotify.com/album/0FSlAHe9cD8RDTFnVt3vDy?si=SjJqZSaAQuqgf_QvXP6VXw

Natt blir dag – Sandén Nygårds Carr
https://open.spotify.com/album/03WdSbN2XFvVNOtumq2Tm9?si=txAWR6dKT3yLQhwvgZ9syQ

Långt bort i skogen – Maria Jonsson & Sofia Sandén
https://open.spotify.com/album/3BEZLmCzt9k38nSyzdt8At?si=u5L1TFgbRbObrks2Ouc1iA

Time flies -Niklas Roswall och Ian Carr

https://open.spotify.com/artist/5Z97ImtWS65eHQ9bn6OTbi?si=Lm5IXxfbSTKD9AgRVsHwig