Månadens Indie – Fifth Island Music

Månadens Indie - Fifth Island Music

FIFTH ISLAND MUSIC

Efter att i flera år ha varit registrerad SOM-medlemmar under namnet Gain har det göteborgsbaserade skivbolaget nu bytt namn till Fifth Island Music – ett tredelat bolag med lablarna Linc Music, Docks och redan nämnda Gain. Ambitionen är att vara både vara Göteborgs och hela den svenska västkustens bästa musikbolag. ”För oss är det viktigt att vi får artisterna att känna en närhet till sitt musikbolag, det blir en mer familjär stämning vilket känns som ett vinnande koncept i längden.” 

– Allt startade med att Gain-labeln kom till för sjutton år sedan, berättar Johan F. Gren, VD på nya Fifth Island Music.

– Med artister som Europe, Hardcore Superstar, Mustasch, Backyard Babies och Avatar har bolaget genom åren byggt sig väldigt starkt inom rock och metal. Sedan fyra år tillbaka har vi börjat bredda vår artistkatalog och våra genrer och vi kom då i kontakt med Hugo Lira som är grundare och A&R på Linc Music, som jobbar brett med artister inom EDM, Pop, Urban etc. Vi startade i samband med detta en tredje label som heter Docks och är mer inriktad på singer-songwriters, indiepop och indierock.

– Dessutom så har vi de senaste åren även deltagit i Melodifestivalen vid ett flertal olika tillfällen.

Smash Into Pieces

Berätta lite om det ni är aktuella med just nu! Vad ligger närmast framför er i planerna?

– Vi har precis bytt namn på bolaget till Fifth Island Music. I samband med detta har vi gjort om vår profil med hemsida etc., där vi fokuserat mer på våra labels Gain, Linc Music och Docks för att bli tydligare och snyggare. Vi tror också att detta på sikt kommer bli bättre gentemot våra artister, distributörer och övriga partners. Vi har upplevt att vi ibland haft problem med att Gain både är label och företagsnamn.

– Vi stärker dessutom vår personalstyrka med mer folk på marketingsidan och utvecklar analys och målgruppsarbetet, samtidigt som vi jobbar vidare på profilering av våra artister. Hjulet snurrar snabbt och vi är i förändringens tider, omställning ifrån fysiskt sälj till digital media började vi med tidigt och det har visat sig vara rätt och vi fortsätter på den vägen.

Idag är man åtta personer som arbetar på Fifth Island Music: Johan F. Gren (VD), Magnus Lundbäck (A&R, GAIN/Docks), Hugo Lira (A&R, Linc Music), Anders Fästader (AD & Produktion), Markus Tagaris (Ekonomi), Marica Svensson (Promotion & Marknadsföring), Johan Lönnqvist (Marknadsföring) och Louise Björkenfors (Promotion)

Hur ser era ambitioner och målsättningar ut?

– Vår målsättning är att fortsätta leverera fantastisk musik, värna om våra artister samt vara Göteborgs och Sveriges västkust bästa musikbolag!

Hur många titlar har ni totalt i katalogen?

– Väldigt många och fler ska det bli!

Vilka av era titlar i katalogen är ni mest nöjda med? Har ni några personliga favoriter?

– Vi tycker om all vår musik som vi jobbar med, hade vi inte gjort det så hade vi förmodligen inte släppt den.

Berätta gärna lite om hur ni arbetar internationellt med era artister samt om ni köper in eller tar hjälp på annat sätt med tjänster som till exempel promotion och digital marknadsföring?

– Vi jobbar mest inhouse, men absolut skräddarsyr vi alltid våra releaser så att dom blir så bra som möjligt för artisten. Vi jobbar sedan fyra år tillbaka med alla genres i musikbranschen och inte bara rock/metal, vilket har öppnat upp för en rad nya möjligheter.

– Hur man säljer musik varierar en hel del både när det gäller digital och fysisk försäljning. Dessutom hänger olika internationella territorier med olika bra i den digitala utvecklingen vilket kan bli en aning frustrerande ibland. Sverige är i framkant!

Hur arbetar ni själva i sociala medier?

– I sociala medier arbetar vi mycket kring just varje release och när det har hänt något större. Efter årsskiftet ska vi däremot förbättra vårt jobb på framförallt Youtube, Facebook och Instagram, för att även innehålla mindre saker som mer material från det som händer kring varje släpp. Vi vill få med mer material som kommer lite närmare inpå artisterna och banden vi jobbar med för att skapa ett större engagemang via dessa kanaler.

Hardcore Superstar / Foto:Julia Cronqvist

Har Fifth Island Music några andra fasta och/eller återkommande samarbetspartners utöver Sony Music?

– Vi är väldigt stolta över att ha The Orchard som vår distributör.

Hur fördelar ni resurser och satsningar på digitalt, vinyl och CD?

– Väldigt mycket beroende på artist såklart, men just nu ligger fokus på att utveckla den digitala försäljningen.

Får ni ut musiken på ett bra sätt, tycker ni? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?

– Det tycker jag, men vi kan alltid bli bättre på just promotion och marknadsföring på sociala medier och kommer därför satsa extra på det under nästa år.

Vad ser ni för svårigheter med att vara indie?

– Vi har såklart en ständig kamp mot större bolag i branschen när det kommer till att synas och höras vilket vi ständigt jobbar för att utveckla.

Fördelar som indie?

– För oss är det viktigt att vi får artisterna att känna en närhet till sitt musikbolag, det blir en mer familjär stämning vilket känns som ett vinnande koncept i längden.

Hur ser ni rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

Det känns som att vi har en stark tillväxt av nya artister och genrer just nu och det ska bli väldigt spännande att följa den digitala utvecklingen framöver!

Claes Olson

Kontaktinfo: Johan F. Gren svarade på intervjun.

Bolagsnamn / kontaktperson / e-postadress
FIFTH ISLAND MUSIC / johan.lonnqvist@fifthislandmusic.se

Artister i katalogen på respektive Label:

GAIN: Art Nation – Engel – Degreed – Hardcore Superstar – H.E.A.T – John Norum – Kill The Kong – Neverstore – Plan Three – Smash Into Pieces – SuperCharger – The Hawkins – The Last Band.

LINC MUSIC: Alibrorsh, AMAANDA, Elin Rigby, Emelie Cyréus, Gustaf Norén, Huset, Mikael Weermets, ROËDS, The Gang Gang Gang, Wahlstedt, Wictor Watz, Winati, Zay

DOCKS: Alexander Asp – Alexander Strandell – Carl Deman – Jay Smith – Minnah Karlsson – My Heart Is A Metronome – Simon Erics – Sørbye | Jennebo

 

www.fifthislandmusic.se

https://open.spotify.com/user/ewivboyfd0ri1679vre2cgtoz?si=llNRB7z9SQKpI6LEnEomAQ