Månadens Indie – LAMOUR

LAMOUR_LOGO_CLEAN_svart

MÅNADENS INDIE Lamour Records
Lamour Records är ett oberoende svenskt skivbolag med rötterna i Gävle – staden som är ”electronicapärlan vid havet”, för att citera bolagets eldsjäl Viktor Zeidner. På lördag 22 april arrangerar man en egen ”label night” på den nya festivalen GEFLE GAS / Indie Sweden på Gasklockorna i Gävle. Skivbolaget kommer där att manifestera sin styrka och bredd med ett tre timmar långt non stop-föreställning med ett flertal av de just nu aktuella akterna på etiketten representerade.

Lamour Records gav ut sin första skiva 2012, men ända sedan 2008 har Club Lamour funnits. Viktor Zeidner – som för övrigt just är aktuell som DJ på Brynäs hemmamatcher i SM-finalen i ishockey – driver ensam bolaget helt på egen hand.

– Ja, bolaget ligger under min enskilda firma, förklarar han. Jag tar de mesta besluten själv, men har fin hjälp av vänner när det behövs.

Zeidner har jobbat som DJ sedan i slutet av nittiotalet. Efter några år bakom skivspelarna började han så småningom själv komponera musik.

– Jag har ena benet i det konstmusikaliska och det andra i den urbana klubbmusik och älskar musikaliska influenser från hela världen. I över tio år jobbade jag på IDKA, Institutet för digitala konstarter. Till en början som assistent till Thomas Bjelkeborn, en av grundarna, men sen blev jag verksamhetschef när han slutade. Det jobbet har gett mig otrolig stort kunnande och kontaktnät inom konstmusiken.

Vilken var den första releasen på Lamour-etiketten?
– Första release var en 12” som släpptes 2012 med mig själv under artistnamnet Slim Vic: Habrovink EP. Sedan har det rullat på. Spännvidden på musiken och genres är bred, men håller sig inom electronica och ljudkonst. Lamour har formats mycket av den stora mängd duktiga artister inom electronicafältet som finns i Gävle. På åttiotalet hade vi till exempel elektronmusikfestivaler, på nittiotalet en stark house/techno-scen och sedan IDKA på 00-talet.

Hur ser de musikaliska ambitionerna för bolaget ut?

– Som namnet antyder LAMOUR så handlar det om kärlek och dedikation. Det är lika mycket ett socialt projekt för mig personligen där positiva krafter inom musiken kan tillvaratas och spridas vidare. De flesta artisterna är boende eller har anknytning till Gävle, men inte uteslutande.

Hittills har Lamour släppt ett femtiotal titlar. Allt ifrån enspårssinglar till remix EP:n och fullängdsalbum på vinyl, CD, kassett och digitalt.
– I mars släppte vi fyra större releaser: Bottenvikens Silverkyrka, Motormännen, The Deer Tracks och mitt egna andra album som Slim Vic, så mycket arbete pågår med de releaserna just nu.

– Sedan så jobbar jag just nu med ett debutalbum från Claesons (Aerial, No Coda, Entire Cast etc / reds.anm) som kommer i slutet av april. Dessutom jobbar jag med ett soloalbum med Ulf Ivarsson. I sommar kommer jag sedan att åka med The Deer Tracks och spela på deras asienturné.

På lördag 22 april har Lamour ett eget tre timmar långt showcase på den nya festivalen GEFLE GAS / Indie Sweden på Gasklockorna i Gävle. Där kommer nio av de aktuella akterna att presenteras under småtimmarna.

– Det kommer bli helt magiskt! garanterar Viktor.

 


Bottenvikens Silverkyrka

Hur tycker du att arbetet med skivbolaget har gått hittills?
– Responsmässigt har det gått fantastiskt bra, en del releaser har sålt slut. Sen starten har jag fått många nya vänner i branschen och lärt mig otroligt mycket. Ekonomiskt är för tidigt att utvärdera då jag fortfarande är i en etableringsfas. Men jag har ett boende, äter mig mätt och har råd med kattmat så vad mer kan man begära?

Vilka titlar i katalogen är du mest nöjd med och har du några personliga favoriter?
– Alla releaser är unika, men det är så klart kul med framgångarna med Motormännen och Bottenvikens Silverkyrka – dock så var bolaget Zeon Light först med båda dom, så jag står i ständig tacksamhetsskuld till Joakim Granlund där. Rent musikaliskt så är jag väldigt stolt över Mattias Alkberg & Råd Kjetils Sneza Testas album Levande död i Norra Norrland eller den helt underbara Fast & Slow av Igor, alias Mikael Strömberg.

Är det någon eller några av satsningarna som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?
– Några av plattorna har varit lite väl svårsålda och skulle jag ha släppt dom idag så kanske jag skulle valt kassettformatet istället för en dyr vinylproduktion. Men det är absolut inget jag ångrar ändå.

Hur mycket arbetar du med bolaget?
– Jag jobbar ca 100 timmar per vecka, men det inkluderar allt. Komponerande, skivbutiken, bolaget, administration och så vidare. Allt går ihop, så vad som är vad vet jag inte.

Köper du in eller tar hjälp på annat sätt med vissa tjänster?

– Jag har köpt PR från lite olika bolag beroende på typ av release, bland annat PR With Love i Malmö. Men nu samarbetar jag mest med Musikmakeri Knaften som är ett nystartad underlabel till Lamour som drivs av David Lehnberg från The Deer Tracks. Han har stor branchkunskap och är envis.

Hur arbetar du internationellt?
– Vi har störst fokus på Sverige, men kontaktnätet internationellt ökar hela tiden. Under sensommaren ska en strategiplan för internationellt arbete utformas.

 


LEHNBERG

 

Vilka musikmässor och branschkonferenser brukar du medverka på?
– Vi har varit dåliga på att delta på mässor men deltar ofta som artist på festivaler runt om i Europa, så jag snappar upp en hel del. SOM:s och Export Music Swedens föreläsningar och seminarier försöker jag alltid närvara på. De är kanonbra!

Hur arbetar du fördelningsmässigt med resurser på digitalt, vinyl och CD eller annat?
– Fördelningen sker helt med magkänslan, jag utgår ofta från musiken och vad jag tycker är det bästa formatet för enskilda releasen. Ibland vet jag att en viss typ blir svår att sälja på vinyl men väljer att släppa det ändå. CD har bara blivit ett fåtal releaser av, kassetter desto fler. En av de mer uppmärksamma releaser jag gjort internationellt var en dubbelkassett med ukrainsk dronemusik.

Vilka distributionskanaler har du?
– Digitalt har jag nu Phonofile. Jag har tidigare testat lite olika, med varierande framgång. För fysiska skivor har vi tyska Dance All Day (vinyl-distribution.com). Just nu förhandlar vi med ny nordisk distro.

Vilka andra samarbetspartners har du?
– Erik Axl Sund är en ny samarbetspartner. De är före detta gävlebor som är mycket framgångsrika författare och släppte nu senast Gonki av Mikael Strömberg och Joakim Pirinen på vinyl. Vi drar helt enkelt nytta av varandras kontaktnät där. Annars samarbetar jag med Musikmakeri Knaften för PR och konstnärerna Rolfcarlwerner, Studio Lord och Sten Backman för formgivning.

AKB: Anna-Karin Berglund

Vad är bolagets ungefärliga omsättning?
– Lamour omsätter cirka 500 000 kronor och sålde 2016 cirka 700 vinyler och 500 000 streams

Får ni ut musiken på ett bra sätt, tycker du? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?
– Nöjd är jag inte även om jag är tycker våra distributörer gör ett bra jobb. Förutom att det är viktigt med kontaktnät så känns det som att det inte finns några genvägar, hårt och konsekvent arbete ger resultat.

Du driver en skivbutik också – berätta!
– Att ha en egen liten butik har varit en dröm ända sen jag var liten. Även om den jag har nu tituleras världens minsta butik så har den vuxit snabbt under de knappa två år som den vunnits.

– Den startades som så att jag hade en webshop där jag sålde Lamours releaser. Det är alltid bäst att sälja skivorna direkt till slutkonsument, så därför tänkte jag att för att göra den shopen mera attraktiv så kontaktade jag alla producenter i Sverige som ger ut vinyl och kassetter med elektronisk musik, så nu har vi cirka ettusen titlar och direktkontakt med de flesta svenska labels och artister som släpper skivor. Det arbetet är fantastiskt roligt och att se hur mycket fin musik som ges ut är otroligt! Den fysiska butiken är just huserad i ett konstgalleri och är utformad och designad av Emelie Klintecorn.

 


Claesons

Lamour arrangerar ju även kvällar på Fylkingen i Stockholm. Hur ser det upplägget ut?
– Arrangörsföreningen Lamour är separerad från Lamour Records. I föreningen är många fler verksamma, inte bara musiker utan även konstnärer, kockar och allmänt kulturintresserade. Kvällar på Fylkingen har arrangerats som personliga medlemsinitiativ av medlemmar i Fylkingen som många av Lamours medlemmar också är medlem i.

Är PUSH-festivalen i Gävle kopplad till Lamour?
– Ja, festivalen startades av IDKA men togs över av arangörsföreningen Lamour efter några år. I år går den av stapeln i september och vi ska testa lite nya spelplatser. Festivalen är en riktigt familjär trevlig audiovisuell resa där ambient, konstmusik och electronica samsas om scenerna.

Vilka svårigheter ser du som svensk indie?
– Allt är lite svårare när man är indie, just därför blir allt så mycket roligare när vi lyckas att nå ut. Musik är skapad av och för människor så ju närmare vi kommer varandra desto starkare blir upplevelsen från alla håll.

Fördelar som indie?
– Mer kärlek!


Motormännen

Vilka är dina närmaste framtidsplaner?
– Lamour label night på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival & Conference på lördag kommer att bli otroligt häftig. V har samlat ihop våra mest karismatiska och aktuella akter. Att få se Motormännnen och Bottenvikens Silverkyrka på samma scen och kväll är en dröm! Informationsterchno vs. Väckelseacid, känn på den!

Vilka förväntningar/förhoppningar har du som medlem på samarbetet med SOM?
– SOM har hjälpt oss väldigt mycket. Att komma in som nytt bolag i den här branschen är inte svårt i sig, men SOM har hjälpt oss med kunskap så vi har undvikit vissa snedsteg… och bara det att få träffa andra indielabels är stärkande i sig!

Något annat du vill tillägga eller berätta?
– Vill man ha lite updates på vad som händer i Gävle eller bara lyssna på charmigt Gävlemål så kan man lyssna in Lamour Podcast som kommer ut cirka varannan vecka och görs av mig och David Holm (kan avlyssnas på http://www.lamour.se/category/podcast/ reds. anm)

Claes Olson

Viktor ”Slim Vic” Zeidner

Lamour Records

Kontaktperson: Viktor Zeidner slim@lamour.se mobil: +46 (0)73 851 77 57

Artister i katalogen:
Motormännen | Bottenvikens Silverkyrka | The Deer Tracks | Råd Kjetil Senza Testa & Mattias Alkberg | Slim Vic | LEHNBERG | PRO424 | AKB | SQ | Igor | JIN&DAUN | Maneten | Yair Etziony | Stenbit | Olle Oljud | Dr Jayne Insane | Oskar Moberg | Düsseldorf by Night | SAW | Francis Heery | Claesons | Llarks

Lamour på Spotify >>>

https://open.spotify.com/user/slimvic/playlist/2IylyYfAcdfAR8yTmzwWKO

www.lamour.se