MÅNADENS INDIE – Lazy Octopus

lazyloggaJPG

NADENS INDIE Lazy Octopus

Lazy Octopus är ett stockholmsbaserat skivbolag som även arbetar mycket med konsertarrangemang. Fokus ligger på pop, psych, indie, rock, punk and everything in-between”. I år firar bolaget femårsjubileum.

– Lazy Octopus bildades i Stockholm 2015, berättar Sebastian Fors. Jag hade haft ett mikrobolag under några år innan där jag släppt mitt egna band Let’s Say We Did. Jag kände att jag ville göra ett försök att driva bolaget ’på riktigt’ och ville ha en nystart. Samtidigt så hade jag några kompisar som drev klubben Quadrophenia i Stockholm och som gått i samma tankar om att starta ett skivbolag, så då bestämde vi att starta Lazy Octopus ihop.

– Men idag är det bara jag som driver bolaget. Mina kompisar hoppade av efter ett tag då det blev för mycket jobb och de hade andra prioriteringar i livet.

Liksom alla andra i musiklivet så drabbas förstås även du på flera olika sätt av Corona-viruset och pandemin. Hur är läget just nu?

– Som skivbolag så har vi inte varit så utsatta, mer än att klubbverksamheten helt stannat. Klubbarna kommer vi försöka boka om så mycket vi kan. I övrigt så kör vi på med skivbolaget som planerat.

Sebastian Fors

 

Fredag 27 mars är det tänkt att ni ska arrangera en konsert med Laser & Bas och 11-13 april är inbokat för 5-årsjubileum med en serie konsertkvällar på Slaktkyrkan. Hur ser det ut med de planerna just nu?

– Allt under våren kommer att flyttas. I alla fall allt fram till mitten av maj i första läge, sen får vi se hur situationen utvecklas.

Hur ser dina ambitioner och planer för bolaget ut idag?

– Jag har varit inne i en förändringsperiod med Lazy Octopus. Fokus har främst legat på att arrangera klubbarna och själva skivbolaget har varit lite mindre aktivt. Planen nu är att försöka hitta en balans mellan klubben, skivbolaget, familj och jobb. Jag tänker kanske två till fyra fysiska releaser per år. Jag har en del planerat redan under våren och hösten 2020. Tanken nu är att inte ta sig an så mycket nytt utan fokusera på de band och artister jag redan har och försöka hjälpa dom att utvecklas. Genremässigt är det samma. Mycket indie, garage, psych.

Vilka är bolagets största framgångar sedan starten?

– Det beror på vad man menar med framgång. Jag är väldigt stolt över att vi fått upp klubben till den nivån den är idag och att vi har ett starkt följe i Stockholm. Att folk regelbundet kommer till våra kvällar och att vi får så många förfrågningar från band om att spela gör mig väldigt glad. Från skivbolagets sida så är väl dom största framgångarna de två gånger vi vunnit pris på Manifestgalan.

Vilka titlar i katalogen är du personligen mest nöjd med och vilka är dina favoriter?

– Personlig favorit är en EP med Growth som var ett av dom första släppen jag gjorde. Men den verkar inte som att många andra fattade den releasen… Jag tycker den är fantastisk dock!

Är det någon eller några av satsningarna som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

– Typ alla, he-he… Antingen har det gått trögare än väntat eller bättre än väntat.

Hur fördelas satsningarna och resurserna på digitalt, vinyl och CD?

– Fifty-fifty på vinyl och digitalt. Ingen direkt CD.

Vilken har varit er ungefärliga omsättning genom åren och vad ligger era utgivningar ungefär på i antal sålda exemplar, streams elle /downloads?

– ­Lazy Octopus är ett litet DIY-bolag och vår omsättning ligger på runt en halv miljon per år. Streams på releaser är svårt att säga något generellt. De bästa har några hundratusen streams och dom mindre under tusen. Det är väldigt olika. Jag jobbar främst med rätt smal musik och det brukar inte alltid passa in i spellistor etc.

Holy Now

 

Lazy Octopus är både skivbolag och konsertarrangör. Hur stor del av verksamheten svarar de olika delarna för?

– Konserterna och klubbarna är nog nu cirka 80 procent av hela grejen.

Arbetar ni även på musikförlagssidan?

– Nej.

Brukar ni köpa in vissa tjänster externt?

– Ja, främst PR.

Vilka fasta eller återkommande samarbetspartners har ni?

– Vi jobbar med Echo Tree som vi har dragit igång ihop med PNKSLM. Tanken är att det ska vara något paraplyorganisation med en del bolag under sig och att vi går ihop och kör till exempel distro, promotion, merch och livebokning tillsammans.

Vilka musikmässor och branschkonferenser har du varit på för bolagets räkning?

– Jag har varit skitdålig på sådant och med begränsad budget har jag prioriterat annat. Så inga!

Får du ut musiken på ett bra sätt, tycker du? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?

– Jag skulle kunna ha bättre framförhållning med mycket och undvika att allt blir sista minuten…

Svårigheter som indie?

– Ekonomi och att nå ut ordentligt.

Fördelar som indie?

– Självständigheten.

Hur ser du rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

– Bra ändå, bortsett från coronaviruset. Det finns mycket bra band och aktörer som verkligen vill hjälpa scenen och få den att växa.

I år firar alltså Lazy Octopus 5-årsjubileum. Vad fick dig att ansöka om medlemskap i SOM just i vintras och vilka förväntningar och förhoppningar har du på samarbetet inom organisationen?

– Jag har varit så ”DIY” och liksom lite stått utanför hela branschen, har jag känt. Jag har liksom bara gjort det jag velat och på sättet jag velat. Nu känner jag att jag vill göra saker lite mer på riktigt, så jag försöker styra upp saker runt om bolaget. Det känns bra att vara en del av SOM och jag hoppas jag kan byta erfarenheter och råd med andra inom SOM.

Claes Olson


LAZY OCTOPUS

Kontaktperson: Sebastian Fors

info@lazyoctopusrecords.se

 

Artister och band i katalogen:

Holy Now – MANKIND – Det Jordiska – Second Oracle – [ingenting] – Eterkropp – The Presolar Sands – Growth – Therese Lithner – AOP – Runtom Knuten (m.fl.)

 

Lazy Octopus @ Spotify

 

Mankind