Månadens Indie – Strangers Candy

MÅNADENS INDIE

Strangers Candy

På initiativ av Axel Franzén och Sixten Engqvist på skivbolaget Rama Lama Records arrangeras lördag 18 augusti Fools Gold – Stockholm Independent Label Festival And Market i Tantolunden. På scenen står artister och band från ett tiotal medverkande svenska indiebolag – däribland Strangers Candy, som förutom att finnas på plats med sina skivor och kassetter även presenterar duon Grapell live.

– Fools Gold är ett strålande initiativ, konstaterar Petter Nygårdh som är den drivande kraften bakom Strangers Candy. Även om jag är väldigt för samarbeten i teorin så har jag varit dålig på att ta sådana initiativ själv, så jag är väldigt glad över att Axel och Sixten gör det. Och jag ser fram emot att se de andra banden!

Petter Nygårdh i Black Tornado Studio

Strangers Candy bildades i Falun 2011, men är numera baserat i en liten by utanför Avesta där Petter bor.

– Strangers Candy kom till efter att mitt eget band hade spelat in ett album som ingen riktigt gillade, berättar Petter. Vi beslöt oss för att ge ut musiken själva och lotten föll på mig att lösa det praktiska med själva skivbolaget. Det var inte tänkt som så mycket mer än en kanal för att få ut vår egen musik, men sedan började jag ge ut lite vänners skivor och därifrån har det fortsatt. Skivbolaget har blivit en form av sammanhang som gör att vi tillsammans kan ta del av varandras erfarenheter eller framgångar.

– Jag har alltid velat spela och skapa musik mer än något annat, och aldrig varit särskilt intresserad av branschen som sådan. Men jag ser ändå på skivbolaget som ett sätt att lära mig nya saker och min ambition är att fortsätta göra det.

Idag har bolagets katalog vuxit till att omfatta totalt ett sjuttiotal titlar – singlar, EP och album. Vad är ni aktuella med i höst?
– Many Voices Speak släpper sitt debutalbum i slutet av månaden och det blir även nytt med Francis till hösten. Närmast i tiden släpper vi ett helt nytt projekt som går under namnet The Will. Jag var också med och spelade in en ny låt med Pole Siblings härom veckan och den ges förhoppningsvis också ut innan 2018 är över.

Pole Siblings

Hur har det gått genom åren?
–  Det har gått tillräckligt dåligt för att ha någon form av oändlig revanschlusta kvar, men samtidigt bra nog för att få se att hårt arbete lönar sig. Men framförallt har det varit kul och lärorikt!

 

Vilka titlar i katalogen är du mest nöjd med och har du några personliga favoriter?
– Jag har som producent, bandmedlem eller musiker varit personligt involverade i så stor del av katalogen även musikaliskt. Men just därför har det varit extra kul att släppa band jag inte själv har varit med i, vilket det blivit mer av på senare tid. Som det finska bandet Cina Polada exempelvis.

Vilka har varit Strangers Candys största framgångar?

– För egen del kändes det som en framgång att få spela in och mixa Francis senaste album tillsammans med Nicolas Vernhes. I övrigt så känns varje släpp som en framgång i sig att de blir till och då blir de typiskt mätbara resultaten snabbt överskuggade.

Francis
Francis

Är det någon eller några av satsningarna som av en eller annan anledning har blivit en missräkning?

– Varje kassettrelease… men det är det värt!

Hur mycket arbetar ni internationellt och hur går det?
– Vi gör mer internationellt än i Sverige känns det som, eller så är det bara att det går bättre utanför Sverige. Att få fäste för musiken i Sverige har varit den största utmaningen sedan starten. Om jag räknar bort P4 Dalarna, de är grymma!
– Internationellt har vi varit ganska bortskämda med långvarig support av både större bloggar, spellistor, synkar och annat.

Vilka musikmässor och branschkonferenser har bolaget varit med på – och hur ser du på utfallen av dessa?

– Som skivbolag brukar jag inte medverka på någon mässa eller konferens. Men jag har spelat med skivbolagets band på CMJ, SXSW, Where’s The Music och en mängd andra grejer. Jag ser vitsen med att folk befinner sig på samma plats samtidigt, men det har sällan lett till något för egen del, då den del av musikbranschen jag är intresserad av varken har råd eller tid att delta.

Köper ni in eller tar hjälp på annat sätt med vissa tjänster, som till exempel promotion och digital marknadsföring?
– När vi har råd gör vi det eller hjälps åt med andra bolag som vi licensierar vissa delar till. Men det mesta har vi gjort själva.

Hur fördelar ni resurserna på digitalt, vinyl, CD och kassetter – som ni ju har flera exempel på i katalogen!

– Jag förstår vurmen för vinylen, men ingenting slår kassetter i min värld. En kassett har mindre begränsningar när det kommer till pris och upplaga, och den låga vikten gör att det går att skicka kassetter över hela världen utan att det behöver kosta så mycket.

– Vi gör dock en övervägande del vinyl. Ibland CD, men det har främst varit i promotionsyfte i exempelvis England eller Tyskland.

Har ni även några fasta eller återkommande samarbetspartners?
– Det är ett gäng som återkommer med jämna mellanrum. Malin Norberg har gjort musikvideos åt både Francis och Many Voices Speak. Fredrik Diffner har tagit många pressfoton. Johan Stolpe som är ena halvan av Pole Siblings har gjort många musikvideos. Erik Berglund är också en ständigt återkommande samarbetspartner när det kommer till inspelning och mixning.

Arbetar ni även på musikförlagssidan?
– Nej.

Strangers Candy brukar uppskattningsvis ligga på en till ett par miljoner streams om året. Får ni ut musiken på ett bra sätt, tycker du? Vad skulle eventuellt kunna fungera bättre?

– Att göra musiken tillgänglig har väl aldrig varit enklare, men även om jag tycker att vi gör ett bra jobb kan vi alltid göra bättre för att få den att hitta rätt när den väl är ute. Jag känner mig sällan nöjd, men ser jag tillbaka bara några år inser jag att vi åstadkommit sådant som inte fanns på kartan då.

Svårigheter som indie?
– Att få tiden att räcka till, utöver jobb för brödföda och så vidare. Den egna tiden och det personliga engagemanget är egentligen den största resurs vi har och den är inte oändlig.

Fördelar som indie?
– Det går att göra lite som man vill och blir det fel lär man sig åtminstone något. Det jag märkt på senare tid är att flera av banden allt oftare blir personligen kontaktade av människor runt om i världen som delar med sig av hur de berörts av musiken. Det ser jag som en belöning för att inte ha kompromissat med musiken för branschens skull.

Many Voices Speak

Ni är baserade i hjärtat av Dalarna, som tveklöst är en av landets starkaste musikregioner. Instämmer du?

– Kul att du tycker det! Det är många som håller på med musik här och huruvida den står sig stark eller ej vet jag inte så mycket om egentligen, men jag uppskattar att det finns många som spelar och gör musik.

– Ju fler människor som får möjligheten att skapa musik och få utlopp för vad de behöver få utlopp för, desto bättre !

Samarbetar ni på något sätt med Dalapop och hur ser ni i så fall på det samarbetet?
– Vi har fått ekonomisk hjälp med saker som annars inte hade varit möjliga, så det har varit till enorm hjälp.

Hur ser du rent allmänt på läget i Musiksverige just nu?

– Det är kul att det dyker upp mycket nya band och människor som skapar musik för att de behöver och vill. Eller för den delen folk som driver skivbolag, anordnar spelningar eller vad det nu kan vara. Sverige som musikland må vara störst och bäst relaterat till vår BNP, men många verkar vilja blanda ihop det med att vi gör bra musik…

– Vi är bra på att göra hits och sälja saker som folk vill ha, men det är inte detsamma som att göra bra musik. De bolag som medverkar på Fools Gold tycker jag bidrar till motsatsen och det inger hopp.

Claes Olson

 

Strangers Candy

Kontakt: Petter Nygårdh

petter@strangerscandy.com

http://strangerscandy.com

Artister:

Cina Polada / Francis / Bengtsarvet / The Moonlight Love / Many Voices Speak / Grapell / Pole Siblings / Daniel Westin (m.fl.)

 

Strangers Candy @ Spotify

Spellista med Strangers Candy’s senaste släpp: